Zal Kunstmatige Intelligentie overnemen?
Een paar weken geleden vroeg de start-up Faslet, een bedrijf dat maatadvies oplossingen biedt aan fashion retailers, op LinkedIn wat hun volgers vinden van AI. Zal er een tijd komen dat AI alle banen zal overnemen of zijn we nog een paar decennia veilig?
50% van de mensen denkt dat AI beroepen gedeeltelijk zal overnemen. 17% denkt dat AI het in de loop der jaren volledig zal overnemen en 33% is ervan overtuigd dat ze nog lang bij hun werkgever zullen kunnen werken, omdat AI geen schijn van kans zal maken. Waar de één niet wakker ligt van dit onderwerp, krijgt de ander er slapeloze nachten van. Zal het gebeuren? Zal AI het overnemen?
Wat is AI?
AI of Kunstmatige Intelligentie is de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een artefact dat een vorm van intelligentie vertoont. Een artefact is een kunstmatig fenomeen, zoals een weerradar, röntgenfoto, enz.
We worden er al een tijdje voor gewaarschuwd dat er een tijd zal komen waarin AI de wereld zal overnemen. Uit een onderzoek van PwC blijkt dat tegen medio 2030, 30% van de beroepen door machines zal zijn overgenomen. Hoewel de technologie ervoor zorgt dat dit aantal zal blijven toenemen, zijn er nog genoeg industrieën die menselijke arbeid nodig zullen blijven hebben.
In hoeverre moeten we vrezen dat AI de wereld zal overnemen?
We kunnen er niet omheen dat AI ons leven fundamenteel heeft veranderd en verbeterd. Onze steden en landen zijn bijvoorbeeld meer verbonden, onze huizen zijn slimmer door Siri en Alexa, en de manier waarop we zaken doen is veel efficiënter.
Toch geloven we dat AI alleen het deel van onze wereld zal veranderen dat geautomatiseerd kan worden, waaronder voornamelijk banen in meer gestructureerde en voorspelbare omstandigheden zoals fabrieken of magazijnen. Machines worden zo geprogrammeerd dat ze bepaalde gedragingen en taken kunnen automatiseren, maar ze beschikken nog niet over de cognitieve vaardigheden en het kritisch denkvermogen van mensen die nodig zijn om subtiele of complexere handelingen te verrichten. Als het gaat om de unieke menselijke eigenschappen en kwaliteiten, schiet AI nog tekort.
AI in de mode
Veel mensen geloven dat AI en technologie de ondergang zullen zijn voor veel dingen, maar zij van de mode-industrie geloven sterk dat er altijd ruimte is voor verbetering, die AI naar voren kan brengen. AI vermindert bijvoorbeeld het aantal fouten, zoals Faslet doet.
Ook LaLaLand.ai genereerde AI-modemodellen voor online retails, waarmee collecties op verschillende modellen kunnen worden gepresenteerd. Beide tools zorgen ervoor dat klanten overtuigd zijn van hun aankoop, wat uiteindelijk resulteert in minder retouren voor de retailer, dus ook lagere kosten en minder CO2-uitstoot.
Laten we voorbeelden geven van beroepen die AI nooit zal kunnen overnemen:
In de chirurgie
AI is sterk aanwezig in de medische wereld. Aangezien een ongezonde levensstijl uiteindelijk zal leiden tot hogere zorgkosten, is AI er om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. AI biedt gegevens en inzichten over de medische toestand van mensen, advies op maat en actieve ondersteuning. Chirurgie is echter nog steeds beter af in de handen van een professional. Chirurgen worden getraind op hun fijne motoriek en het vermogen om elke individuele situatie waar te nemen en te beoordelen.
HR-Specialisten
Zowel in de chirurgie als in HR wordt veelvuldig gebruik gemaakt van AI, maar ook hier schiet AI tekort ten opzichte van het persoonlijke contact en de gezonde relaties die HR-specialisten opbouwen met werknemers en potentiële kandidaten.
Advocatuur
Ook in de advocatuur is creatief denkvermogen van groot belang. Elke situatie vraagt om een eigen manier van waarnemen, beoordelen en oplossen. Denk aan de advocaten in moeilijke situaties, die er alles aan moeten doen om hun cliënt er goed en eerlijk uit te krijgen. Geen enkele AI kan dat talent evenaren.
Eenvoudig gezegd worden in de meeste situaties kunstmatige en menselijke intelligentie gecombineerd in de workflow om de mensen krachtiger te maken en een beter resultaat te bereiken dan elk afzonderlijk zou kunnen. Een persoon die naast een machine of computer werkt, voegt gegevens toe aan het systeem om het gewenste resultaat te bereiken. Dit zal in de loop van de tijd een continue lus blijven, waarbij mensen de AI-algoritmen trainen, afstemmen en testen. Na verloop van tijd wordt het systeem slimmer en nauwkeuriger, waardoor mensen meer tijd overhouden voor andere taken. Met menselijke inbreng in de lus kunnen complexere AI-systemen uitgroeien tot krachtige en efficiënte tools die mensen helpen in het dagelijkse en professionele leven. Beter dan machines alleen & menselijke handenarbeid alleen.
Wat denk jij? Zal er een tijd komen dat AI al het werk overneemt?
Dit bericht heeft 0 reacties