Ga naar hoofdinhoud

Winkels halen omzetverlies niet meer in: aanpak is nodig

De omzet die winkels in de grotere binnensteden dit jaar realiseren is nauwelijks de helft van wat in 2019 werd genoteerd. Dat blijkt uit de binnenstad omzetmonitor van INretail waaraan dertien steden meedoen.

De lockdown begin 2021 veroorzaakte een gigantische omzetklap die niet is ingehaald. Nog steeds trekken de stadscentra maar 72% van de bezoekers van voor corona, waardoor tot en met juli er gemiddeld maar 58% van de omzet van 2019 werd gerealiseerd.

Hiermee wordt geconcludeerd dat het omzetverlies dit jaar niet wordt weggewerkt. “Kopen gebeurt vaker online en doelgericht en dat heeft een blijvend effect op de stadscentra.”

INretail is van mening dat de landelijke overheid hier een taak aan heeft. “Nederland heeft prachtige stadscentra en die aantrekkingskracht moet behouden blijven. Het nieuwe kabinet moet daar werk van maken. Dat is een nationaal belang. Steden zijn niet alleen grote werkgevers, ze zorgen ook voor een sterk economisch klimaat.”

Daarnaast zien we dat ondernemers steeds vaker kiezen voor kleinere winkels en minder winkels, maar ook dat openingsuren vaker onrendabel zijn. “Stadsbesturen moeten plannen maken voor hun centra en winkelgebieden, waar met minder winkelmeters en meer toegevoegde, andere functies zoals meer wonen een prettig verblijfsklimaat kan worden geboden. Waar mensen graag komen, kunnen ondernemers hun brood verdienen. Centra moeten daarom transformeren van place to buy naar place to be. Een centrum zonder kloppend hart heeft een heel groot probleem.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top