Winkeliers krijgen weer meer vertrouwen in een positief vooruitzicht!
Uit het onderzoek van het CBS hebben de Nederlandse detailhandelaren sinds afgelopen maand april meer vertrouwen gekregen in een positieve toekomst voor hun bedrijf. Maar 9 procent van de winkeliers dachten in de maand van april het langer dan een jaar vol te kunnen houden als de situatie rondom het coronavirus zou aanhouden, in mei krabbelde dit percentage op tot wel 65 procent volgens het bureau.
Uit data bleek dat maar liefst 40 procent van de winkeliers er in april zeker van waren het bedrijf binnen een jaar te moeten stopzetten door de coronacrisis, in mei was dit nog maar een klein percentage van 13 procent. Volgens het CBS heeft de stijging van het vertrouwen deels te maken met de versoepeling van de intelligente lockdown en deels met de maatregelingen die bedrijven zelf genomen hebben om de economische effecten te kunnen opvangen. Dit waren oplossingsgerichte maatregelen zoals de regels van de anderhalvemetereconomie, waarmee 59,5 procent van de ondernemers mee in de weer ging; en reductie van bedrijfskosten, dit is door 20,5 procent van de ondernemers genoemd als primaire oplossing.
Deze reductie van de bedrijfskosten vond voor een gedeelte plaats op personeelsvlak. 2,4 procent van de retailers heeft aangegeven personeel te hebben ontslagen als gevolg van de coronacrisis. Ook werd er door 11,8 procent van de winkeliers bekend gemaakt dat er nauwelijks tot geen zzp’ers en uitzendkrachten werden ingezet, wegens de mindere hoeveelheid aan bedrijfsactiviteiten. Tegelijkertijd deden andere winkeliers (9,8 procent) precies het tegenovergestelde hiervan en zette zzp’ers en uitzendkrachten juist in om zo personeel afwezig wegens ziekte te kunnen vervangen. 14.5 procent van de ondernemers actief in de detailhandel zouden aanspraak te hebben gemaakt op de NOW-regeling, om ondanks omzetverlies toch hun werknemers te kunnen voorzien van het maandelijkse salaris.
Dit bericht heeft 0 reacties