Ga naar hoofdinhoud

Winkelier mag vingerscankassa niet verplichten

De rechtbank in Amsterdam heeft de doorslag gegeven in een zaak die was voorgelegd door schoenenzaak Manfield en een medewerkster van de winkel. De beslissing van de rechtbank luidt dat het winkelpersoneel niet zomaar kan worden verplicht om gebruik te maken van een vingerscankassa.

Het vingerscankassa systeem wordt momenteel gebruikt in alle Manfield winkels om zo fraude te voorkomen, maar ook vanwege bescherming van de persoons- en bedrijfsgegevens van de keten. De vrouw in kwestie weigerde haar vingerscan af te staan, omdat zij dit ervaart als een inbreuk op haar privacy. De medewerkster beriep zich daarom op de ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (AVG), een Europese verordening die sinds mei vorig jaar van kracht is.

De rechter gaf de vrouw gelijk. Toch betekent deze uitspraak niet dat de vingerscankassa volledig in de ban wordt gedaan. De advocaat die de vrouw bijstond zegt hierover, “de rechter zegt niet met zoveel woorden dat de vingerscan in alle gevallen niet kan, maar wel dat het gebruik in dit geval niet toelaatbaar is. Duidelijk blijkt echter dat een beroep op de bescherming van persoonsgegevens en bedrijfsbelangen niet zomaar voldoende is.”

Ook werd duidelijk dat de vrouw niet meer bij de schoenenwinkel werkzaam is. Ze is vertrokken vanwege de verplichting om gebruik te maken van de vingerscankassa, maar wilde wel een uitspraak van de rechter horen.

Echter ligt het volgens jurist Roy Odekerken anders. Hij meldt dat totdat de rechter een oordeel over de kwestie zou vellen, de vrouw niet verplicht was de vingerscanautorisatie te gebruiken. De vrouw had volgens Odekerken al vóór de mondelinge behandeling haar baan opgezegd.

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top