Ga naar hoofdinhoud
Wereldwijde schoenproductie steeds meer in Vietnam

Wereldwijde schoenproductie steeds meer in Vietnam

Het is geen verassing dat China op nummer 1 staat als het gaat om wereldwijde schoenproductie. Echter staat Vietnam momenteel op nummer twee en neemt de productie daar gestaag toe.

Vietnam exporteert jaarlijks meer dan 1 miljard paar schoenen en is volgens Research and Markets verantwoordelijk voor het grootste deel van de totale uitvoer van schoenen in de EU. Eind vorig jaar waren er in Vietnam wel zo’n 2.200 ondernemingen actief in de productie van schoenen.

Volgens het rapport van Research and Markets hebben zowel Nike als Adidas gekozen voor Vietnam als belangrijkste productiebasis. Dit komt met name door de lagere kosten. Nike heeft meer dan 100 leveranciers en 96 fabrieken in Vietnam.

In het jaarverslag van Adidas van 2020 werd duidelijk dat 98 procent van de schoenen in Vietnam worden geproduceerd. De regio in Vietnam die het meest actief is op het gebied van productie en inkoop, maakte ongeveer 40 procent van de totale schoenproductie van Adidas op in 2021.

De invoer van Vietnam naar Europa is door nieuwe overeenkomsten (de ‘EU-Vietnam Free Trade Agreement – EVFTA) een stuk gemakkelijker en goedkoper geworden. Europese export bedraagt momenteel 40 procent. Ook in Noord-Amerika is er zo’n soortgelijke overeenkomst, namelijk de ‘Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership’ (CPTPP). Deze overeenkomst heeft de Vietnamese export van schoenen naar Canada en Mexico een boost gegeven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top