Waarom adaptieve mode een fundamenteel mensenrecht is
Hoewel de mode-industrie de laatste tijd veel positieve en vooruitstrevende veranderingen heeft doorgevoerd op het gebied van diversiteit, duurzaamheid en inclusie, is er nog steeds een grote groep mensen die zich ondervertegenwoordigd voelt: De mensen met fysieke en mentale beperkingen.
Veel bedrijven hebben als een van hun kernwaarden bewustwording. Bedrijven zoals bijvoorbeeld Faslet willen mensen zich ervan bewust maken dat adaptieve mode een fundamenteel mensenrecht is. Zo ook wij, willen via dit artikel onze lezers bewust maken van het belang van aanpasbare mode.
Voor veel mensen is adaptieve mode een onbekende term. Maar helaas is dit voor 1 miljard mensen de realiteit. 15% van de wereldbevolking worstelt met een vorm van beperking.
Adaptieve kleding
Adaptieve kleding wordt gedefinieerd als kleding ontworpen voor mensen met een handicap, ouderen en iedereen die moeite heeft om zichzelf aan te kleden. Bij adaptieve mode worden kledingstukken functioneel vereenvoudigd. Dit betekent dat knopen magneten worden, en ritsen veranderen in bijvoorbeeld klittenband. Kleine veranderingen zoals deze kunnen voor veel mensen levensveranderend zijn. Vaak verliezen ze echter hun charme.
Nu, die 15% is een enorm aantal mensen dat zich niet zo zelfverzekerd en gelukkig voelt als zou moeten, want laten we eerlijk zijn, adaptieve mode bestaat wel, maar het ontbreekt soms nog aan een mainstream mode-element, wat ook weer een onderscheid maakt.
Veel te lang zijn mensen met zowel lichamelijke als geestelijke handicaps genegeerd door de mode-industrie. In plaats van ervan uit te gaan dat zij producten en kleding zouden kopen die niet aan hun behoeften voldoen, is het de verantwoordelijkheid van de mode-industrie om ruimte te maken voor aanpasbare kleding. We hebben het hier niet over veranderingen voor een kleine groep, maar voor een groep die bestaat uit één op de vijf mensen.
Het makkelijker maken van aankleden is niet het enige wat belangrijk is voor deze groep. Veel mensen met een handicap, die ook een grote liefde voor mode hebben of er gewoon goed uit willen zien, worden steeds weer herinnerd aan hun gebreken. Dit doet veel meer met mensen dan we denken. Vooral mensen die geestelijk niet zijn aangedaan, zijn zich zeer bewust van hun tekortkomingen. Ontwerpers kunnen op dit punt niet alleen maar ontwerpers zijn. Ze moeten ingenieurs zijn met probleemoplossend, innovatief, empathisch denkvermogen. En hoewel niet iedereen met een handicap de wens heeft om adaptieve kleding te kopen, is het veelbelovend voor een grote groep mensen om te zien hoe steeds meer modemerken adaptieve kledinglijnen ontwerpen.
Runway of Dreams
In 2013 richtte Mindy Sheier de organisatie Runway of Dreams op. Haar zoon, Oliver (18), heeft spierdystrofie. Een ziekte die het voor hem onmogelijk maakt om alle dingen te doen die een jonge jongen hoort te doen. Sheier, zelf een fashion-enthousiast, zag hoe haar zoon, die haar ambitie deelde, elke dag worstelde.
Toen haar zoon jonger was, was het bijna onmogelijk om aangepaste kleding te vinden, waardoor hij elke dag joggingbroeken naar school moest dragen, zodat hij naar het toilet kon zonder om hulp te hoeven vragen.
Niet alleen Oliver werd op de proef gesteld. Tijdens een onderzoek van Sheier naar adaptieve mode kwam ze veel mensen tegen die precies dezelfde problemen hadden. Mensen die ledematen missen, verlamd of zelfs hoogsensitief zijn, vertelden haar over hun dagelijkse moeilijkheden. Haar missie is om de mode-industrie te leren dat er aanpassingen kunnen worden gemaakt aan de gangbare kleding voor deze gemeenschap die nooit is bediend.
Vandaag de dag zijn veel modemerken zich bewust geworden van de noodzaak om de gehandicapte bevolking te dienen, waardoor een progressieve, moderne en bovenal duurzame mode-industrie is ontstaan. Want duurzame mode is alleen duurzaam als alle partijen betrokken zijn.
Hier is een lijst van een aantal adaptieve merken waar we van houden!
Tommy Hilfiger Adaptive
TH heeft er een tijdje aan gewerkt, maar het is eindelijk uit! Een adaptieve kledinglijn die ook professioneel en stijlvol is. Mooie kleding die minder inspanning vergt en trouw blijft aan de vibe van het merk!
Slick Chicks
Je aankleden begint bij je ondergoed. Maar voor veel mensen is het niet zo simpel als ze één been tegelijk aantrekken. Het is een probleem waar ze elke dag mee te maken hebben. Slick Chicks creëerde het perfecte ondergoed en beha’s met zijsluitingen voor mensen met een mobiliteitsbeperking.
Ffora
Niet alleen kleding en onderkleding moeten functioneel zijn. Voor veel rolstoelgebruikers zijn accessoires vaak een last. Ffora biedt je geweldige oplossingen, die gemakkelijk aan je rolstoel te bevestigen zijn!
Zappos
Zappos heeft een ruim assortiment aan adaptieve schoenen. Draag je verschillende maten, heb je bepaalde zolen nodig of draag je maar één schoen vanwege je handicap? Zappos biedt je de oplossing! Wist je trouwens dat Zappos niet alleen voor schoenen is? Ze stijlen je van top tot teen.
Dit bericht heeft 0 reacties