Ga naar hoofdinhoud
‘Vergrijzing zorgt in de toekomst voor 2 procent omzetverlies retailers’

‘Vergrijzing zorgt in de toekomst voor 2 procent omzetverlies retailers’

Over tien jaar zal vanwege de vergrijzing naar verwachting twee procent van de omzet binnen de retailsector verloren gaan.

Dit is een voorspelling van ABN Amro, gebaseerd op een onderzoek met Q&A Insights & Consultancy onder ruim 3.800 Nederlanders. Het aantal Nederlanders van 65 jaar of ouder zal de komende tien jaar een kwart van de bevolking opmaken. De retailsector zal volgens de onderzoekers echter weinig profijt hebben van deze vergrijzing.

Deze vergrijzing zal leiden tot een daling van het inkomen na de pensionering. Ook is het zo dat oudere consumenten vaak minder behoefte hebben aan nieuwe spullen. Dit zorgt ervoor dat bijna de helft van de ondervraagden aangeeft minder bestedingsruimte verwacht te hebben. Een derde van de ondervraagden geeft aan te verwachten minder te winkelen.

Ook als de bestedingsruimte zou toenemen, betekent dit niet veel voor de detailhandel. Oudere consumenten geven namelijk liever geld uit aan ontmoetingen met vrienden en familie, vakanties en weekendjes weg en sporten en bewegen. De onderzoekers wijzen op de urgentie om nu alvast in te spelen op de behoeften van de oudere bevolkingsgroep, bijvoorbeeld wanneer er wordt gekozen voor (nieuwe) winkellocaties.

“De verwachting is dat de vergrijzing veel impact heeft op lokale winkelgebieden. “Zo kopen ouderen relatief vaker in hun eigen woonwijk of woonplaats. Ook delen zij een duidelijke voorkeur voor een winkelgebied dat toegankelijk, gelijkvloers, overdekt, ruim opgezet en autoloos is”, aldus Henk Hofstede, sector bank retail van ABN Amro.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top