Ga naar hoofdinhoud
Hoge raad

Uitspraak Hoge Raad bemoeilijkt snelle doorstart winkelketens

De Hoge Raad heeft bepaald dat curatoren bij een faillissement niet zonder toestemming van vastgoedeigenaren een winkelpartij mag doorgeven aan een derde partij. Dat kan funest zijn voor het doorstarten van een winkelketen na faillissement, vertellen curatoren aan BNR Nieuwsradio.

Eerder was het ook al zo dat verhuurders zeggenschap hadden over hun winkelpand, maar toen hadden curatoren het recht om het pand door te schuiven naar een geïnteresseerde doorstarter. Deze kon dan gedurende de opzegtermijn met de verhuurders van de winkelruimtes praten voor het sluiten van een nieuwe huurovereenkomst. Dat recht komt met de uitspraak van de Hoge Raad te vervallen.

De laatste tijd ging weer een aantal grote winkelketens op de fles, zoals InterToys, Coolcat en Op=Op. Volgens curatoren die BNR heeft gesproken speelt de uitspraak ook in deze zaken een rol. Zeker bij ketens die honderden panden hebben, en dus ook veel verschillende verhuurders. Een curator kan dus niet meer zonder toestemming van de verhuurder de winkelruimte doorschuiven naar een derde partij. Nu gebeurt dat in veel gevallen wel om de winkel zo lang mogelijk open te houden en de mogelijkheden voor een doorstart te vergroten. Een curator wordt nu persoonlijk aansprakelijk gesteld als het toch het pand onderverhuurd en zal dus niet meer zo snel doorstart adviseren.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top