Steeds minder koopavonden, maar waarom?
Steeds meer winkeliers sluiten hun zaken tijdens koopavonden.
Het valt steeds meer op dat winkeliers niet altijd de koopavonden benutten. Vaak zijn het voornamelijk de grote ketens die nog open zijn in de avonden. Mathijs van Tuijl, voorzitter van de ondernemersvereniging Stadshart Woerden en eigenaar van Tuijl Meubels, sprak hierover met het AD.
Zo vertelt Tuijl dat de coronaperiode veel winkeliers deed inzien dat er meer is dan alleen werken. Toen moesten winkels verplicht in de avond sluiten en konden winkeliers hun avond vrijhouden. In een interview met De Ondernemer vertelt winkelier Arjan Versteeg dat de koopavonden sinds de coronaperiode weinig publiek trokken. “We hadden avonden dat er geen enkele klant kwam.” Om deze reden was het voor Versteeg “niet rendabel” om zijn winkel te openen tijdens de koopavonden.
Verder lijkt het erop dat er ook minder noodzaak is voor koopavonden. Op het moment dat een aantal winkels we open zijn, en een aantal winkels niet, creëert dit verwarring bij de consument. Om deze reden blijven consumenten vaak weg van de koopavonden en komen in de weekenden eerder langs. Om deze reden is de zondagsopening van veel winkels ook een concurrent voor de koopavonden geworden.
Tenslotte helpt het personeelstekort ook niet mee voor winkeliers. Door te weinig personeel is het voor veel winkels al lastig om op zondag open te gaan. Vaak moeten er dan keuzes gemaakt worden wat openingstijden betreft. Dit resulteert dan eerder in een sluiting tijdens koopavonden dan een sluiting op zondag.
“steeds minder koopavonden”
de “redenen” die het resultaat tot bovenstaande situatie zouden zijn vind ik onzin. Al jaren voor “corona” had het publiek geen interesse meer in de koopavond.
Wij in Friesland lopen in het algemeen jaren achter op landelijke trends, maar het verval van de koopavond is al zeker 6 tot 10 jaar zeer duidelijk merkbaar. sinds de opkomst van online shoppen is de koopavond in het verval geraakt, net als winkelen in het algemeen.