Ga naar hoofdinhoud
duurzame mode - kledingruil kettingtas

Sharing is caring: duurzame mode-editie

De kettingtas, een kledingruil, de doorgeeftas… Je kunt er niet genoeg synoniemen voor verzinnen, maar het doel blijft hetzelfde: je kleding een tweede leven geven. 

Iedereen heeft wel kledingstukken in zijn/haar kast hangen die in perfecte conditie zijn, maar eigenlijk nog amper worden gedragen. Dit kan zijn omdat het kledingstuk niet de juiste maat is, of simpelweg omdat je het kledingstuk niet meer leuk vindt. Wat kan je er dan nog mee doen? De ketting kledingruil!

De doorgeeftas, is dé corona-proof variant van de kledingruilfeestjes. De tas gaat rond in een groep van +/- 50 vrouwen (of mannen). Heb jij iets in je kast hangen wat je niet meer draagt? Leg het dan in de tas. Zit er iets in de tas wat jou opvalt? Dan is het van jou! Daarna is het enkel nog een kwestie van de tas doorgeven aan de volgende deelnemer.

Er zijn natuurlijk wel wat spelregels aan verbonden om de kledingruil soepel te laten verlopen:
1. De kleding moet in goede conditie zijn
2. Je moet alles wassen, drogen, strijken en ontpillen.
3. De tas wordt binnen drie dagen doorgegeven aan de volgende deelnemer
4. Zit je item er bij de volgende ronde weer in? Dan heeft niemand er interesse in en haal je het er weer uit.

Nichon Glerum, initiatiefnemer van de kettingtas, startte in 2020 de kledingruil actie. Vandaag zijn er in Nederland meer dan 250 ketting groepen en zo’n 8.000 deelnemers. Allemaal modeliefhebbers die streven naar een duurzamere mode-omgeving, oftewel slow fashion.

De missie van Slow Fashion Movement is om lokaal én wereldwijd mensen met elkaar te verbinden, zodat zij collectief actie kunnen ondernemen tegen de vervuilende mode-industrie.

De kledingruil is niet alleen een leuke, eenvoudige manier om je eigen kast uit te mesten, je ontvangt zelf ook weer leuke items. Daarnaast is het een duurzame beweging die bij veel vrouwen en mannen bewustwording creëert. Het is niet nodig om elke maand te gaan shoppen, als er om de drie weken een tas vol leuke goodies aan je deur wordt geleverd.

Last but not least, is dit een creatieve manier om nieuwe mensen te leren kennen. Je kunt zelfs zeggen dat de ketting kledingruil actie een echte community heeft gevormd. Is er in jouw omgeving nog geen ruilgroep? Dan kun je zelf een ketting opzetten via www.kettingkledingruil.nl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top