Ga naar hoofdinhoud

Schoenenmerk Durea viert haar 75-jarige bestaan

Leuk nieuws! 16 januari 2023 is het feest! Heel 2023 staat in het teken van de 75e verjaardag van schoenenmerk Durea, opgericht in 1948. Samen met relaties, klanten, winkeliers en collega’s viert Durea dit jaar haar 75-jarig bestaan. Op 16 januari zijn alle medewerkers met elkaar op pad om de verjaardag van hun oudste en bekendste schoenenmerk te vieren. En dit is nog maar het begin van wat een feestelijk jaar mag worden voor Van Drunen Schoenfabriek.

Over Van Drunen schoenfabriek
Schoenenmerk Durea is samen met haar jongere broertje, herenschoenenmerk GIJS, onderdeel van Van Drunen schoenfabriek. Al sinds 1913 worden er door de familie Van Drunen schoenen geproduceerd. Alle kennis over voeten, schoenen, leesten en de passie voor het schoenenvak wordt al meer dan 100 jaar van generatie op generatie doorgegeven. Van Drunen Schoenfabriek is gevestigd in het gelijknamige dorp in Brabant: midden in het vroegere hart van de Nederlandse schoenenindustrie. Van Drunen Schoenfabriek heeft het gehele productieproces in eigen beheer, van ontwerpen tot produceren. In de fabriek in Drunen worden nog altijd schoenen geproduceerd, met name de proefseries van de nieuwe modellen en de maatwerk producties. De productie van de volledige collecties gebeurt in India en Tunesië. Met beide buitenlandse fabrieken wordt al meer dan 20 jaar samengewerkt. Dankzij de passie en ervaren vakmensen blinkt Van Drunen Schoenfabriek uit in pasvorm, kwaliteit en service en daar zijn ze met recht trots op.

75 jaar geleden registreerde Petrus van Drunen zijn onderneming bij de kamer van koophandel onder de naam Durea, en het schoenmerk was geboren. In 1984 wordt het bedrijf overgenomen door de vierde generatie (Piet, Peter, Kees en Karel) en er wordt meer focus gelegd op de pasvorm en comfort. Hiermee krijgt het huidige concept van de Durea-schoen zijn vorm. Alle schoenen worden vanaf die tijd voorzien van een verwisselbaar voetbed en er worden meerdere wijdtematen geïntroduceerd. Door te focussen op een meer onderscheidend product kan de fabriek in Drunen nog altijd blijven bestaan en blijft de kennis over het schoenmakersvak behouden. En deze kennis wordt graag gedeeld met iedereen die hierin interesse heeft, het is namelijk mogelijk om de fabriek in Drunen te bezoeken middels een rondleiding.

Tini van Drunen, verkoop 1962

Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door de vijfde generatie: Maarten van Drunen en zijn broer Remco van Drunen. Zij zijn samen met CEO Gerard-Jan van Blokland eigenaar van het bedrijf. Met de komst van deze vijfde generatie wordt het bedrijf in 2014 uitgebreid met een schoenenmerk voor heren: GIJS. De naam is geïnspireerd op oprichter en voorouder Gijsbertus van Drunen. Het concept voor GIJS is hetzelfde als voor Durea, maar dan voor mannenschoenen. In 2016 worden beide schoenenmerken samengebracht onder de naam “Van Drunen Schoenfabriek”. Hiermee is de familienaam teruggebracht in het bedrijf en wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de verschillende schoenenmerken.

Naast confectieschoenen maakt van Drunen schoenfabriek ook semi-orthopedische schoenen, onder de naam Van Drunen Orthopedie. Deze schoenen worden op maat gemaakt, door middel van modules en leestaanpassingen. Semi-orthopedische schoenen bieden een oplossing bij voetproblemen, zoals bijvoorbeeld aangeboren voetafwijkingen, reuma of diabetes.

Blik op de toekomst
75 jaar is een mooie mijlpaal, maar binnen Van Drunen schoenfabriek is de blik vooral op de toekomst gericht. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan duurzaamheid en digitalisering.

Begin 2022 is een grote stap gezet op het gebied van duurzaamheid door de CO2-uitstoot van de productie te gaan compenseren. Dit wordt gedaan via the Green Branch, een non-profitorganisatie die herbebossingsprojecten opzet in het Braziliaanse Amazonegebied. Inmiddels heeft van Drunen een gebied ter grootte van 580 voetbalvelden aan bomen geplant.

In april 2022 is het consumentenplatform voor Durea gelanceerd. Op het platform worden de voorraden van winkeliers verkocht. Hiermee wordt de consument geholpen in zijn zoektocht de gewenste schoen in de juiste lengte- en wijdtemaat. De schoen wordt vervolgens via het platform direct besteld bij de winkel die deze schoen op voorraad heeft.

Een ander speerpunt voor de toekomst is de focus op de internationale markt, waarbij actief wordt ingezet op de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland). Inmiddels heeft Durea in deze landen samen zo’n 50 verkooppunten.

Jaar vol festiviteiten
Naast een uitstapje voor het personeel, staan er gedurende het jaar nog meer festiviteiten op het programma. Zo wordt er in mei een dag georganiseerd voor Durea winkeliers. Ook aan de consument, of “Durea-fan” zoals ze bij Durea worden genoemd, wordt gedacht. Er zullen gedurende het jaar diverse leuke acties worden gehouden.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top