Ga naar hoofdinhoud

Schoenenbranche komt na drie kwartalen uit op -9,5%

Na drie kwartalen maken we de balans op en komt de totale schoenenbranche 2020 uit op -9,5% omzetdaling. Door een verspoeling van de coronamaatregels is het derde kwartaal een relatief hoopvol kwartaal geweest. Dit alles blijkt uit de nieuwste INretail/GfK Shoescan.

“Helaas heeft de laatste maand van Q3, september, een fikse min veroorzaakt. Een aantal redenen liggen hieraan ten grondslag. Allereerst, het weer. We hebben een mooie nazomer gehad met hoge temperaturen in september. Hiermee werd de verkoopperiode van zomeritems ineens verlengd. Doordat deze artikelen al fors waren afgeprijsd heeft dit en een belangrijke invloed gehad op het omzetcijfer én is het moeilijk om de vergelijking te trekken met september 2019”.

“Tot slot werd de nieuwe najaarscollectie, door alle coronaperikelen, later uitgeleverd en was deze veelal incompleet.
Kortom, een maand om snel achter ons te laten. De schouders eronder in Q4 en proberen de omzet min over dit jaar zoveel mogelijk te beperken”, aldus Dave Quadvlieg, branchespecialist Schoenen INretail.

Kwartaalcijfers schoenenbranche 2020
De belangrijkste resultaten op een rij:

Alvast even een doorkijkje naar het volgende en laatste kwartaal van dit jaar.
Met de (opnieuw) aangescherpte maatregelen van het kabinet is de kans groot dat het aantal bezoekers aan de winkelstraat zal afnemen, zo ervoeren we ook begin dit jaar. Dit houdt in dat andere verkoopkanalen, naast de fysieke winkel, een belangrijke rol gaan innemen.
INretail heeft een ledenpeiling uitgevoerd over online ondernemen. Hierin gaf 54% van de schoenenretailers aan al over een eigen webshop te beschikken. 20% genereerd verkoop via een of meerdere platformen. Het overgrote deel van de schoenenretailers beschikt dus over een ander verkoopkanaal buiten de ‘traditionele’ winkel. Een belangrijke factor als het gaat over het voortbestaan van je onderneming. Uit recente peiling is tevens gebleken dat er een lichte toenemende bezorgdheid waarneembaar is over het voortbestaan van de onderneming. Het wel of niet bewegen naar of actiever inzetten op online ondernemen kan hier het komende kwartaal wel eens een sleutelrol in gaan spelen.

Flinke daling in aantal verkochte stuks
In het derde kwartaal daalde het aantal verkochte stuks met 5,6% ten opzichte van het jaar ervoor. De gemiddelde prijs nam toe met 3,4%.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top