Ruim 100.000 ton aan afgedankte kleding ligt nu in Chileense woestijn
Grote kledingmerken brengen continu nieuwe collecties en nieuwe artikelen uit. Echter zorgt deze fast-fashion voor een hoop onbruikbaar textiel wat in de woestijn belandt.
De Atacama-woestijn in het noorden van Chili is een van de grootste kledingdumpen ter wereld. Het grootste deel van alle textiel wat hier ligt komt uit Noord-Amerika, Europa en Azië. Via de nabijgelegen havenstad Iquique wordt de kleding extreem goedkoop geïmporteerd.
In verschillende sorteercentra worden alle geïmporteerde kledingstukken gescheiden. Wat nog verkoopbaar is wordt naar Santiago gebracht, hier wonen de meeste consumenten. De overige kledingstukken worden illegaal in de woestijn gedumpt.
Het ‘dumpen’ van deze onbruikbare kledingstukken is verboden in Chili. Het duurt namelijk zo’n 200 jaar voordat een kledingstuk verteerd en daarnaast vormt het een risico voor de drinkwatervoorziening. De vervuiling heeft namelijk impact op de ondergrondse waterreservoirs.
Ook breekt er regelmatig brand uit in de woestijn, dit is namelijk een manier waarop men de kleding probeert te laten verdwijnen. Hierbij komen veel giftige stoffen vrij waar omwonenden last van hebben.
Dit ‘fast-fashion probleem’ is iets wat al een lange tijd speelt en wat vaak lastig lijkt op te lossen. Een van de oorzaken van dit probleem zijn de enorme hoeveelheid retourneringen die een gevolg van de toename in online aankopen zijn. Een manier om de hoeveelheid retourneringen terug te dringen is een online maatadvies oplossing van Faslet. Vraag hier een GRATIS DEMO aan. Binnenkort meer hierover.
Dit bericht heeft 0 reacties