Ga naar hoofdinhoud

Plan voor belasting op webshop-pakketjes

De ChristenUnie wil een belasting op de bezorging van pakketjes die besteld zijn bij een webshop. Zo wil de partij de ‘bezorggekte’ aan banden leggen die leidt tot extra CO2-uitstoot en onveilige situaties in het verkeer.

‘Voor 23.59 besteld, morgen gratis thuisbezorgd. Het klinkt zo makkelijk én dat is het vaak ook. Maar de gevolgen van deze doorgeslagen bezorgeconomie zijn groot’, zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. Hij vraagt aandacht voor de keerzijde van die vele bezorgbewegingen. Met een belasting wil hij aanmoedigen dat consumenten zoveel mogelijk gebundeld bestellen, om het aantal bezorgingen te beperken.

Nog beter is het volgens die partij om naar de winkelstraat te gaan als er gewinkeld moet worden. De traditionele winkels hebben het zwaar door de hoge kosten en de forse concurrentie van grootmachten als Bol.com, Amazon en Coolblue. Als het mogelijk is, wil de partij ook dat er rekening wordt gehouden met kleinere webshops.

Hoe de taks er precies uit komt te zien, laat de kleinste coalitiepartij aan het kabinet. Het zou een vast bedrag van enkele euro’s kunnen zijn, of een bedrag dat, net als de btw, afhangt van de prijs van het product. De ChristenUnie wil ook dat het kabinet ervoor zorgt dat de opbrengst van de heffing ten goede komt aan de lokale economie.

Hoe uitvoerbaar het plan is voor de toch al overbelaste fiscus, moet nog blijken. De partij heeft hier begrip voor, en vraagt het kabinet te kijken per wanneer invoering mogelijk is. Grinwis doet het voorstel woensdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen, waarin de financiële specialisten van de Kamerfracties zich over de begroting buigen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top