Ga naar hoofdinhoud

Opnieuw discussie over huurkorting tussen winkeliers en pandeigenaren

Winkeliers en vastgoedondernemers zijn met elkaar in discussie over huurkorting tijdens de tweede lockdown. Uit onderzoek van brancheorganisatie INretail blijkt dat veel winkeliers nog geen afspraak hebben kunnen maken met hun verhuurder over de huurkorting.

Uit de peiling van INretail onder 750 leden komt naar voren dat veertig procent van de winkeliers nog geen afspraak over huurkorting heeft gemaakt. Uit deze groep is iets minder dan de helft nog in gesprek met hun verhuurders, de andere helft heeft de onderhandelingen afgebroken zonder resultaat. Van het aantal winkeliers dat wel een afspraak wist te maken met hun verhuurder, kreeg 37 procent huurkorting variërend tussen de twintig en veertig procent. Eenzelfde aantal kreeg veertig tot vijftig procent huurkorting. Van deze groep die wel een afspraak wist te maken met de verhuurder, geeft tien procent aan ontevreden te zijn over de uitkomst.

De vereniging voor particuliere vastgoedbeleggers, genaamd Vastgoed Belang, zegt tegen NRC verbaasd te zijn over de uitkomst van de peiling. In een eerdere peiling in februari gaf tachtig procent aan dat er een afspraak was gemaakt. Volgens directeur Laurens van de Noort waren er aantoonbare redenen voor in de gevallen dat dit niet lukte.

Punten die voor discussie zorgen in deze kwestie zijn onder meer het vaag blijven over de overheidssteun en het inzicht in de financiële prestaties. Ook zijn er onduidelijkheden rondom het meerekenen van de online-omzet in de huurkorting. Niet volgens INretail, omdat de huur gekoppeld is aan de Fysieke winkel. Echter ziet Vastgoed Belang dit anders. “Je moet naar het hele bedrijf kijken: wat is dán de klap van corona. Je hebt ook winkels waar de fysieke omzet is ingezakt, en die klap volledig is gecompenseerd door de groei online. Het is dan heel vreemd van de verhuurder te verwachten dat hij volledig inlegt”, stelt Van de Noort.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top