Onderzoek: winkels steeds meer onder druk door kostenstijgingen
De hogere energiekosten, huurkosten en stijgende loonkosten brengen winkeliers een hoop zorgen. In een persbericht roept brancheorganisatie INretail het kabinet op om in te grijpen.
Uit een onderzoek van Panteia, in opdracht van brancheorganisaties in de detailhandel, blijkt dat het grootste deel van de ondernemers de komende jaren een negatief bedrijfsresultaat zal boeken. Dit komt o.a. door de hoge energie- en huurkosten en de stijgende loonkosten.
Volgens INretail ontbreekt er bij het kabinet ‘urgentiebesef dat ondernemerschap zwaar onder druk staat en daarmee de leefbaarheid in talloze plaatsen’. Zowel de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland (waarbij o.a. Vakcentrum en INretail zijn aangesloten) en de Raad Nederlandse Detailhandel vinden dat het kabinet nu moet ingrijpen.
In het onderzoek van Panteia wordt geconcludeerd dat de sterke kostenstijgingen ervoor zorgen dat de kosten hoger zijn dan de opbrengsten. Voor veel mkb-bedrijven geldt dat het bedrijfsresultaat het ondernemersinkomen is. Wanneer er een negatief resultaat wordt behaald, worden ondernemers gedwongen om eigen spaargeld in te zetten, wat ook bij velen al een kleine hoeveelheid is door de uitgestelde coronaschulden.
Wat kan het kabinet doen? Volgens INretail moet het kabinet afzien van het voornemen om het minimumloon te verhogen en daarna te baseren op een 36-urige werkweek. Ook vindt INretail dat er een passende Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) komen en moet er een limiet komen op de stijging van de huurprijzen.
Het volledige rapport kan worden gedownload van de website: www.retailinsiders.nl
Dit bericht heeft 0 reacties