Ga naar hoofdinhoud
Nieuw rapport ABN Amro: dit zijn de verwachtingen voor de retailsector

Nieuw rapport ABN Amro: dit zijn de verwachtingen voor de schoenenbranche en moderetail

In een sectorprognose van retail laat ABN Amro een aantal verwachtingen voor het komende jaar zien. De schoenenbranche groeit met 1 procent in 2023, kledingretail met 2 procent.

Om te beginnen is de verwachting dat de koopkracht in 2023 iets toeneemt ten opzichte van 2022. Echter herstelt de koopkracht nog niet volledig, ondanks de hulp van de overheid met o.a. het prijsplafond op energie. De druk op de koopkracht zorgt ervoor dat consumenten voorzichtiger zijn als het gaat om het uitgeven van geld. Daarnaast hebben consumenten relatief veel gespaard tijdens de coronaperiode en is het nu door de stijgende renten aantrekkelijk om te sparen in plaats van consumeren.

Verder zal de daling van het reële inkomen voor essentiële en niet-essentiële (of luxe) goederen anders uitpakken. Zo blijven consumenten nog altijd essentiële goederen zoals boodschappen en energie kopen. Echter kijken consumenten vaker naar alternatieven, denk aan goedkopere merken, kortingen, promoties etc. Dit geldt voor zowel essentiële als niet-essentiële goederen. Consumenten bezuinigen het meest op luxegoederen.

Een andere verwachting uit het rapport van ABN Amro is dat er een verschuiving zal plaatsvinden van producten naar diensten. Dit zal naar verwachting leiden tot dalende volumes in de retailsector. Veel consumenten haalden tijdens de coronaperiode de aanschaf van producten naar voren, waardoor de consumptieve bestedingen aan goederen in 2022 daalden. Bestedingen en diensten namen echter juist toe. ABN Amro verwacht dat de verhoudingen komen jaar zullen normaliseren en dat diensten ongeveer de helft zullen uitmaken van alle bestedingen.

Verder blijkt dat de prestaties van zowel kleding- als schoenenwinkels boven het gemiddelde niveau van Nederlandse retail uitkwam dan ABN Amro vorig jaar had voorspelt. Het volume van kledingwinkels steeg vorig jaar met 10,4 procent en dit jaar met 15 procent. Bij schoenenwinkels was de volumestijging vorig jaar 7,1 procent en dit jaar 10 procent. Naar verwachting zal deze groei volgend jaar afnemen vanwege de verwachte recessie. Dit zal de consumptie van goederen zoals kleding en schoenen drukken. Voor de schoenenbranche tot 1 procent in 2023 en voor de kledingretail tot 2 procent.

Bron: ABN Amro

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top