Ga naar hoofdinhoud
Mondkapjesplicht

Mondkapjesplicht in winkels komt mogelijk terug

De kans is volgens bronnen groot dat mondkapjes ook weer verplicht worden in winkels, maar een definitief besluit daarover wordt morgen pas verwacht bij de vervroegde persconferentie die het demissionaire kabinet houdt, laat de NOS weten.

Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren. Vanaf vrijdag is de coronapas verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.

Het kabinet wil verder onderzoeken of de coronapas op korte termijn kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs en het mbo. Dat kan niet direct omdat daar een wetswijziging voor nodig is, waar de Tweede Kamer nog mee moet instemmen.

Verder komt de mondkapjesplicht terug in publieke binnenruimtes zoals gemeentehuizen en bibliotheken en bij contactberoepen zoals kappers. De kans is volgens bronnen groot dat mondkapjes ook weer verplicht worden in winkels, maar een definitief besluit daarover wordt morgen pas verwacht.

Thuiswerken
Een maatregel die wordt aangescherpt is het thuiswerkadvies, ruim een maand nadat het advies was ingetrokken. Het demissionaire kabinet wil voortaan dat mensen de helft van de tijd thuiswerken.

Eind vorige week werd al duidelijk dat het ongeveer deze kant op zou gaan, omdat het kabinet zich zorgen maakt. De afgelopen weken liep het aantal nieuwe besmettingen op, net als het aantal ziekenhuisopnames. Gisteren sloegen de academische ziekenhuizen alarm, omdat ze verwachten dat de vraag om IC-capaciteit de komende weken te groot zal worden.

Morgenavond is er een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge waarin ze de maatregelen officieel bekendmaken en toelichten. De verwachting is dat het kabinet over twee weken gaat kijken of de maatregelen voldoende zijn geweest.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top