Modest fashion: een lifestyle en mindset
Modest Fashion: Een miljardenmarkt die de mode-industrie niet langer kan negeren of misbruiken.
De maand maart heeft voor the right SIZE en veel andere fashion-vakbladen, retailers and fash-tech bedrijven, zoals Faslet in het teken gestaan van inclusiviteit. De afgelopen weken hebben we het gehad over de geschiedenis van de maatvoering, adaptieve mode en plus-size mode. Maar inclusieve mode houdt daar niet op. Vandaag gaan we dieper in op bescheiden mode, de vertegenwoordigers ervan en hoe modeste mode een levensstijl en een mindset is.
Om te beginnen, wat is modest fashion?
Er is niet één definitie van wat modest fashion, ofwel bescheiden mode, inhoudt. Maar in essentie verwijst het naar het hebben van een zekere mate van bewustzijn als het gaat om het bedekken van delen van je lichaam.
De beslissing om zich bescheiden te kleden kan voortkomen uit religieuze, etnische vervulling, maar ook vanuit feministisch oogpunt, bepaalde esthetiek of puur om een vorm van gemak te bereiken, besluiten vrouwen zich te bedekken. Het gaat dus verder dan louter spiritualiteit. Het gaat om comfort, empowerment en zelfvertrouwen.
Modebedrijven als H&M, ASOS, Uniqlo en Dolce & Gabbana zijn al enkele jaren bezig hun kleding opties te diversifiëren door inclusiviteit te omarmen. Zo hebben zij ook bescheiden kleding aan hun assortiment toegevoegd, tot grote tevredenheid van veel consumenten. De controverse rond bescheiden mode is echter helaas op veel plaatsen nog steeds het gesprek van de dag.
De controverse rond modest fashion
Als een vrouw besluit zich in bescheiden kledij te kleden, zullen mensen haar al snel onderdrukt noemen. Wat de reden van haar beslissing ook mag zijn. Vooral vrouwen die zich bescheiden kleden uit religieuze overtuiging. Moslims, Orthodox-Joodse vrouwen en vrouwen uit de Amish-groep voelen een enorme druk om zich westerser te kleden. Dit alles alleen maar om te proberen het negatieve stereotype beeld van onderdrukte vrouwen weg te vegen en uitsluiting uit de gemeenschap waarin zij leven te voorkomen.
Soms betekent dit dat ze tegen al hun normen en waarden ingaan.
Aden legde een verklaring af
Begin 2021 sprak Moslim ex-model Halima Aden zich uit over hoe ze zich misbruikt voelde door de mode-industrie. Ze draagt de hijab, wat, voor wie het nog niet weet, een islamitisch concept van bescheidenheid en privacy is. Het komt vooral tot uiting in kleding, maar ook in gedrag.
Aden, die tijdens haar debuut 19 jaar oud was, durfde zich niet uit te spreken tijdens shoots en shows. Via haar Instagram-account liet ze haar +1 miljoen volgers weten dat ze stopte met modellenwerk. Ze verklaarde dat hoe ze werd behandeld allesbehalve inclusief was en dat haar overtuigingen niet met respect werden behandeld.
Tijdens shoots en shows zetten stylisten hoeden en andere accessoires op het hoofd van Aden om aan haar technisch religieuze eisen te voldoen, maar toch een “geslaagd shot” op het scherm en in magazines te krijgen. Een keer werd een spijkerbroek over haar hoofd gelegd, waardoor Aden zich diep teleurgesteld voelde door de industrie waar ze voor werkt. “Als ik nu terugkijk, deed ik wat ik zei dat ik nooit zou doen, namelijk een compromis sluiten over wie ik ben om erbij te horen.”, schreef ze op haar Instagram.
Haar ontmaskering van de industrie zorgde voor veel ophef online, maar tegelijkertijd zorgde het ook voor een positieve wending. Na Aden toonden veel van haar collega’s en influencers met verschillende achtergronden en overtuigingen steun en spraken hun mening uit om zo te demonstreren voor een meer inclusieve mode-industrie. Niet alleen influencers, maar ook veel modemerken hebben gereageerd op haar verhaal en eisen meer diversiteit achter de schermen.
De emancipatie van bescheiden vrouwen
Helaas worden niet alleen in de mode-industrie en op social media vrouwen berispt omdat ze dragen waar ze zich goed in voelen. Ook in de politiek, in professionele werkomgevingen en zelfs op het strand is bescheiden mode een voortdurend terugkerend onderwerp. Het burkini- en hijabverbod zijn al lange tijd een controversiële kwestie.
Vrouwenemancipatie begint bij zelf kiezen wat je wilt dragen. Het is een krachtig gegeven dat een vrouw zelf kan bepalen wat ze draagt en aan wie ze dat laat zien. De ene vrouw kiest ervoor om haar figuur, haar en huid te laten zien, terwijl een andere vrouw besluit dat niet te doen. Het heeft niets met onderdrukking te maken als het een vrije keuze is. Vrouwen zijn nergens zo vrij als in Europa, maar zelfs in Europa ontbreekt het aan etiquettelessen over hoe om te gaan met de keuzes van vrouwen. De vrouw die ervoor kiest zich bescheiden te kleden, wordt als onderdrukt beschouwd en gevraagd zich uit te kleden. De vrouw die besluit wat meer huid te tonen, wordt toegejuicht. Beide vrouwen moeten worden geapplaudisseerd, niet alleen degene die past in het ideaal van de industrie.
Vandaag de dag realiseren steeds meer mensen zich dat bescheiden zijn ook moedig zijn betekent. Dat een vrouw de keuze kan maken om zich te kleden zoals zij dat wil om spirituele of niet-spirituele redenen, zonder dat de mening van de tegenpartij haar tegenhoudt.
Het is niet zo dat de westerse look de ideale schoonheidsstandaard is. Het is bescheiden mode, die mensen laat zien dat ideale schoonheid van binnenuit komt. Bescheiden mode is een levensstijl en een mentaliteit. Blijf bij je waarden en laat niemand je verhaal veranderen.
Dit bericht heeft 0 reacties