Ga naar hoofdinhoud
now

Kabinet wil verbod op neprecensies

Het kabinet wil een verbod op het plaatsen of laten plaatsen van neprecensies op het internet, blijkt uit een wetsvoorstel dat woensdagavond is ingediend.

Het wetsvoorstel “modernisering consumentenbescherming” is gebaseerd op Europese regels. Minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) heeft het voorstel mede namens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) naar de Tweede Kamer gestuurd. Als het wordt goedgekeurd, moet het verbod in mei 2022 ingaan.

De nieuwe regels houden in dat bedrijven geen neprecensies meer mogen plaatsen of laten plaatsen. Daarnaast is het niet meer toegestaan om negatieve recensies te verwijderen en positieve recensies te laten staan. Bedrijven moeten bovendien de echtheid van reviews controleren.

Volgens het kabinet zijn de regels nodig om consumenten beter te beschermen bij het doen van online aankopen. Valse reviews zijn al jaren een probleem op het internet. “Er is online nog een wereld te winnen als het gaat om het volledig en duidelijk informeren van de consument”, aldus Blok.

Webwinkels die de regels overtreden, riskeren een boete van minimaal 4 procent van de totale omzet van het bedrijf.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top