Ga naar hoofdinhoud

INretail verwacht voor 2020 lichte plus in omzet schoenenbranche

Voor komend jaar verwacht brancheorganisatie INretail een lichte stijging in de omzet voor de schoenenbranche. Er zullen meer schoenen verkocht worden, maar niet vanzelfsprekend via de fysieke winkels.

Volgens branchespecialist Dave Quadvlieg zullen de consumentenbestedingen aan schoenen dit jaar stijgen, maar is het het aannemelijk dat de aankoop via andere kanalen dan winkels zal verlopen. Consumenten kopen in principe niet minder, maar wel anders dan traditionele schoenenwinkeliers hopen.

Het businessmodel van webretailers staat onder druk en logistieke kosten wegen zwaar. Quadvlieg: “Maar ook als gratis verzending niet gratis blijft, zal die factor maar een kleine rimpeling betekenen in de omzetgroei van het kanaal. De trend verandert niet. De retail is daarom op het punt beland dat strategische keuzes niet meer uitgesteld kunnen worden.”

De branchespecialist geeft aan dat de business ‘aan de achterkant’ nog veel efficiënter en daarmee beter georganiseerd moet worden. “Verticalen en de online aanbieders zijn hiermee vele malen verder dan de traditionele spelers. Vooral multibrand winkels zoeken naar een helder perspectief.” Volgens Quadvlieg kan deze groep niet de andere kant op blijven gaat als je het hebt over andere, betere samenwerking met leveranciers. Hij geeft aan dat het de basisvoorwaarde voor rendementsverbetering is.

Quadvlieg stelt dat de schoenenretail nog in de opstartfase zit. “Data over klanten wordt niet of nauwelijks beheerd en benut. Het is veel houtje-touwtje-werk en daar word je anno 2020 keihard op afgerekend. Als je in deze keiharde sector wilt overleven dan moet je bereid zijn heel diep te gaan. Iedere rationele afweging leidt tot de conclusie dat een intensieve samenwerking met merken de beste kansen biedt. Het is het enige juiste antwoord op de geautomatiseerde en efficiënte organisatiekracht van online concurrenten.”

Volgens de branchespecialist is meer verkoop en omzet nodig om betere marges te behalen. En dat lukt alleen door goed doordacht en doorgerekende keuzes te maken, door samenwerking èn met een hele duidelijke klantfocus. “Ondernemers moeten daarom hun specialisme uitbuiten en uitblinken in de kwaliteit van hun adviezen. Veel retailers tonen zich nog te afwachtend en passief. Klantloyaliteit is echter niet meer vanzelfsprekend. Daar moet je iedere dag opnieuw voor knokken.”

Quadvlieg concludeert dat het onderzoek Retail 2030 duidelijk maakt dat de retailwereld totaal verandert. “Als verkoopkanalen wegvallen, zoeken merken naar andere afzetmogelijkheden of ze gaan bijvoorbeeld een connectie met platformen aan. Ze gedragen zich eigenlijk zoals retailers zouden moeten doen. Dat maakt opnieuw duidelijk dat retailers en leveranciers veel van elkaar kunnen leren en vanuit een intensiever samenwerking elkaar bij de retailtransitie kunnen helpen. Dat kan ook betekenen dat je met minder merken meer gaat realiseren. De samenstelling van collecties, voorraadbeheer en uitwisseling van data leidt naar een betere in- en verkoopplanning, en een gezamenlijke on- en offline marketingkalender.”

Website INretail, brancheperspectief 2020: www.inretail.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top