Ga naar hoofdinhoud

IMK start garantiefonds voor Nederlandse mkb’ers

Er komt een speciaal fonds dat gaat dienen als garantstelling voor kleine en middelgrote ondernemers die leningen willen aanvragen bij banken. Door die rugdekking moet kredietverstrekking door banken aan deze groep makkelijker worden. Dat maakt initiatiefnemer IMK donderdag bekend.

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf IMK is opgericht door de overheid in 1954 om kleine ondernemingen te helpen bij herstel en groei. IMK privatiseerde in de jaren negentig en is expert in het beoordelen van levensvatbaarheid van kleinere bedrijven. Vorig jaar klopten 147.231 ondernemers in problemen aan bij het IMK.

,,De enorme grote groep kleine en middelgrote ondernemers in Nederland, de motor van de economie, komt slecht aan geleend kapitaal indien ze dat nodig hebben”, aldus Michiel Hordijk, directeur van het IMK. ,,Grotendeels omdat veel kredietverstrekkers en banken het begrip ‘levensvatbaarheid’ bij gesprekken over een lening veel te eng formuleren – daardoor vissen ze achter het net.”

De banken kijken volgens Hordijk vooral naar de financiën en nemen de ontwikkeling van de markt waarin de ondernemer opereert nauwelijks mee in hun beoordeling. Nog minder hebben ze oog voor bewezen persoonlijke kwaliteiten uit het recente verleden van de aanvrager die invloed hebben op de toekomstige continuïteit.

,,Als je die twee zaken ook zou meenemen krijg je een heel ander plaatje”, aldus Hordijk. ,,Maar dat gebeurt nu nauwelijks. Gevolg is dat ondernemingen die tijdelijk tegenslag hebben maar wel beschikken over verdiencapaciteit, toch regelmatig ter ziele gaan. Dat moet stoppen, in het belang van de ondernemer, de schuldeisers en de samenleving.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top