Ga naar hoofdinhoud
Huurders pleiten voor gebruik kerninflatie bij het berekenen van huurverhoging

Huurders pleiten voor gebruik kerninflatie bij het berekenen van huurverhoging

Brancheorganisaties INretail, MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland pleiten samen met collega brancheorganisatie voor een gematigde indexering van huurtarieven waarbij energieprijzen buiten beschouwing worden gehouden. 

De brancheorganisaties willen dat de energieprijzen buiten beschouwing worden gehouden bij de indexering van huurtarieven. Dit blijkt uit een persbericht van INretail. Huurders betalen volgens INretail zelf al voor de hogere energieprijzen. De brancheorganisaties doen een beroep op pandeigenaren om de kerninflatie (van momenteel zo’n 3,5 procent) te gebruiken bij de automatische huurindexering die in huurcontracten is vastgelegd.

In vrijwel alle huurcontracten voor bedrijfsruimten (winkels, horecalocaties etc.) is de jaarlijkse huuraanpassing gebaseerd op de consumentenprijsindex voor alle huishoudens. Echter toont de kerninflatie volgens INretail beter aan of prijzen structureel stijgen dat de algemene inflatie. Wanneer kerninflatie wordt gebruikt voor de automatische huurverhoging, kunnen volgens INretail oneerlijke huurverhogingen worden voorkomen.

De brancheorganisaties vinden het niet eerlijk dat momenteel CPI-indexcijfers worden gebruikt voor structurele verhogingen van de huurprijzen. In het persbericht vertelt een van de initiatiefnemers het volgende: “Als er te veel gaten vallen dan verliest een plaats aan aantrekkingskracht. Door de huurprijzen te verhogen met de kerninflatie doen we enerzijds recht aan de stijgende prijzen en zorgen we er ook voor dat huren nog enigszins betaalbaar blijven.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top