Ga naar hoofdinhoud
Huishoudens sparen minder en geven meer uit

Huishoudens sparen minder en geven meer uit

In het eerste kwartaal van dit jaar gaven Nederlandse huishoudens ongeveer 15,8 miljard euro meer uit dan in het eerste kwartaal een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. 

Terwijl de uitgaven toenamen in het eerste kwartaal dit jaar, werd er ook minder gespaard. De vrije besparingen lagen in het eerste kwartaal van dit jaar op zo’n 11 miljard euro. Dit is een kleine negen miljard euro minder dan een jaar eerder.

Een reden voor het minder consumeren van huishouden kan zijn dat de coronamaatregelen dit vorig jaar moeilijk maakten. Ook lagen de verkoopprijzen vorig jaar lagen dat dit jaar. Dit drukt het totaalbedrag van de bestedingen.

De inflatie is het afgelopen volgens CBS goed geweest voor zo’n 4,9 miljard euro extra bestedingen in het eerste kwartaal. Dit zorgde er vervolgens weer voor dat in het eerste kwartaal minder werd gespaard.

De consumptieve bestedingen en de vrije besparingen vormen bij elkaar het totale besteedbare inkomen van huishoudens. Dit kwam in 2021 in het eerste kwartaal landelijk uit op 101,1 miljard euro. In 2022 kwam dit uit op 108,2 miljard euro. Hiervan werd 97,2 miljard euro uitgegeven en 11 miljard euro gespaard.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top