Ga naar hoofdinhoud
Hoger minimumloon brengt zorgen voor retailers

Hoger minimumloon brengt zorgen voor retailers

Een minimumloon dat met tien procent wordt verhoogd kan voor veel retailers voor problemen zorgen, meldt brancheorganisatie INretail.

Vanaf volgend jaar zal het minimumloon waarschijnlijk in één keer met tien procent stijgen. Volgens brancheorganisatie INretail betekent dit een toename van 15 tot 25 procent in personeelslasten voor de detailhandel. De stijging van het minimumloon kan volgens INretail leiden tot een loon-prijsspiraal. In dit geval zullen prijzen en lonen elkaar opjagen.

Ook wil het kabinet een minimumuurloon op basis van een 36-urige werkweek instellen, in plaats van een 38- of 40-urige werkweek. De loonkosten zouden hiermee de komende drie jaar nog eens toenemen met zo’n dertig procent.

Volgens INretail zal een hoger minimumloon het koopkrachtprobleem in Nederland niet oplossen. Volgens de brancheorganisatie lopen medewerkers met een hoger brutoloon het risico dat ze hun recht op toeslagen verliezen. “De nieuwe loonmaatregelen betekenen naar verwachting de nekslag voor een groot aantal ondernemers en daarmee voor de (lokale) werkgelegenheid voor jongeren en vakmensen”, aldus INretail.

Op Prinsjesdag (20 september) zullen de begrotingsplannen van het kabinet officieel bekend worden gemaakt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top