Ga naar hoofdinhoud
Hoe winkelen de komende 5 jaar zal veranderen

Hoe winkelen de komende 5 jaar zal veranderen

Onlangs deden GFK en Thuiswinkel.org onderzoek onder consumenten naar de toekomst van winkelen. Wij zetten de belangrijkste resultaten voor je op een rijtje.

Online aankopen
Wat zijn de verwachtingen voor winkelen in 2027? Om te beginnen wordt verwacht dat online winkelen zal blijven toenemen. Echter verwachten consumenten dat ze schoenen-, sport-, wonen- en mode-artikelen ook nog steeds in fysieke winkels te blijven kopen. Naar verwachting zal in 2027 zo’n 40 procent van de schoenen online verkocht worden. Bij kleding ligt dit percentage op 46 procent en bij sportartikelen gaat het om 30 procent. Ook wordt verwacht dat het aantal aankopen via smartphone de komende vijf jaar zal stijging naar 53 procent.

Duurzaamheid
Waar duurzaamheid en maatschappelijke verantwoording van bedrijven nu nog worden gezien als Unique Selling Point, zal dit in de toekomst wat veranderen. Zo wordt verwacht dat duurzaamheid in 2027 niet meer als ‘uniek’ wordt gezien, maar eerder als vanzelfsprekend. Consumenten zullen naar verwachting in 2027 erop rekenen dat alle winkels rekening houden met hun ecologische voetafdruk. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de consumenten het belangrijk vindt dat er inzicht is in de duurzaamheid van producten. Zo’n 22 procent geeft aan dat duurzaamheid een doorslaggevende factor voor hen is om een product wel of niet aan te schaffen.

Persoonlijk
Consumenten zullen de komende vijf jaar steeds meer verwachten. Zo zullen consumenten over vijf jaar verwachten steeds vaker online een gepersonaliseerd aanbod van producten te krijgen. Echter is slechts een klein deel van de consumenten bereid hier persoonlijke data voor weg te geven. Vier op de vijf consumenten is bang dat er misbruik gemaakt kan worden van verzamelde data. Belangrijk dus voor retailers: wees transparant over welke informatie wel of niet wordt opgeslagen en wat er precies mee gebeurd.

Gemak
Consumenten vinden het belangrijk dat het ze makkelijk gemaakt wordt. Met name bij online winkelen is er vraag naar simpele betalingsstappen, technieken om shoppen overzichtelijk en snel te maken en een optimale service die de consument een positief beeld geven van de winkel. Deze technieken richten zich niet alleen op online winkels, ook in fysieke winkels kunnen deze worden toegepast. Een voorbeeld hiervan is de digitale kassabon in fysieke winkels. Een kleine 90 procent van de consumenten is positief over deze techniek.

D2C
Consumenten vinden steeds vaker zelf de weg direct naar de leverancier. Zo’n 23 procent van de consumenten geeft aan het liefst bij de website of winkel van een merk zelf te kopen. De consument heeft namelijk de verwachting dat hier goede garantie, de meeste productkennis én de beste service te vinden is. Voor retailers liggen hier dus mogelijkheden. Denk er bijvoorbeeld aan om productkennis, een persoonlijke connectie en optimale service in te zetten om consumenten aan te trekken.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top