Ga naar hoofdinhoud

Hoe Nimco als enige schoenenfabriek in Nijmegen overeind bleef staan

Nimco is in de afgelopen decennia de enige schoenenfabriek in Nijmegen die zich staande wist te houden. Deze maand produceert de onderneming het miljoenste paar van de Xsensible in Portugal. Reden genoeg voor een feestje!

Het hoofdkantoor van Nimco, wat staat voor Nijmeegse Combinatie, is gevestigd in kasteeltje de Wijcher aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Daarnaast worden de schoenen geproduceerd in Portugal. Het familiebedrijf produceert orthopedische schoenen en de Xsensible is het paradepaardje van Nimco. “De zool van deze schoen is gebaseerd op de Japanse balansslipper, waarbij de hak in het midden staat. Daardoor wordt je lichaamshouding gecorrigeerd. Dat is beter voor je gewrichten en je rug”, vertelt Krol.

Toen vader Adri Krol in 1967 eigenaar werd van Nimco, kampte de schoenindustrie in Nederland met Italiaanse concurrentie. Als gevolg hiervan gingen verdwenen andere schoenfabrieken in Nijmegen, waaronder Swift, Robinson en Welle. Ook de textielindustrie ging ten onder. Volgens Krol heeft Nimco het gered door op tijd maatregelen te nemen. Zo bracht het bedrijf het aantal medewerkers naar beneden, werd de productie naar Portugal verplaatst en specialiseerde de onderneming zich in orthopedische schoenen.

Nimco produceert in Portugal 45.000 paar orthopedische schoenen en 180.000 paar Xsensibles per jaar. “We willen de Nike van de comfortsneaker worden. Met een gezonde schoen die toch een moderne uitstraling heeft. Ouderen voelen zich steeds jonger. Wij combineren onze kennis op orthopedisch gebied (voor voetproblemen) met het maken van een trendy schoen”, aldus Krol.

Thomas, Isabel en Do nemen langzaamaan de taken van vader Max en oom Ruud over en zijn hiermee de zesde generatie van het bedrijf. “We streven naar continuïteit van het familiebedrijf”, aldus Isabel.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top