Ga naar hoofdinhoud
Ecologische voetafdruk verkleinen

Hoe jij in een paar stappen je ecologische voetafdruk kunt verkleinen

Het einde van de maand nadert, wat betekent dat we het thema duurzaamheid langzamerhand gaan afronden. De afgelopen weken deelden we verschillende manieren om duurzaam en goedkoop te winkelen. Vorige week las je hoe modewinkels hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Maar eerst, wat is de ecologische voetafdruk? 

Simpel gezegd, is de ecologische voetafdruk, de ruimte op aarde die jij nodig hebt om te kunnen leven. We hebben het dan niet over de grootte, maar eerder over de impact van jouw levensstijl op het milieu en de aarde. Vandaag bespreken we hoe jij en ik dit thuis kunnen doen.

Dezelfde bestemming? Rijd samen!
Naast de mode-industrie en de landbouw is ook transport een enorme vervuiler. Door te voet te gaan, te fietsen, het openbaar vervoer te nemen en te carpoolen verminder je niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook de verkeersopstoppingen en het stationair draaien van motoren dat daarmee gepaard gaat. Geen smog, lekker frisse lucht. Meer wil je toch niet?

Kweek je eigen producten
Eet laag in de voedingsdriehoek en probeer zo veel mogelijk van je eigen producten te eten. Een kleine moestuin aanleggen in je tuin of op je balkon is beter voor het milieu dan we denken. Het is leuk en leerzaam voor kinderen en je krijgt geen verser voedsel op je bord! Geen bestrijdingsmiddelen op je eten, minder voedseltransporten, minder vervuiling, minder uitstoot, meer smaak. Winst na winst na winst.

Als je het moeilijk vindt om vlees te minderen, kun je bijvoorbeeld beginnen met Meatless Monday, en zo verder gaan. Meatless monday is een internationale campagne die mensen aanmoedigt om op maandag geen vlees te eten. Dit doen ze om mensen er zich bewust van te maken om hun gezondheid en die van de planeet te verbeteren.

Hergebruik
In een van onze vorige blogs deelden we duurzame en betaalbare manieren van winkelen. Hergebruik hoeft niet altijd over kleding te gaan. We deelden toen initiatieven die zich specifiek inzetten voor duurzamer ondernemen. Voorbeelden hiervan zijn Ketting Kledingruil, de organisatie die kledingruilen organiseert door heel Nederland. Maar ook Faslet, die maatadvies oplossingen biedt aan webshops om het aantal retouren te verminderen. Minder retours zorgt voor minder CO2-uitstoot en hogere conversies.

Producten die je maar één keer kunt gebruiken, zeker als ze plastic bevatten, belanden altijd op de vuilnisbelt of in de oceaan. Gelukkig voor ons zijn er organisaties zoals The Ocean Cleanup, die hun tijd besteden aan een schone, plastic vrije oceaan. Om hen te helpen, kunnen we thuis beginnen met hergebruiken! Koop herbruikbare flessen en rietjes, boodschappentassen en tandenborstels gemaakt van bamboe. We kunnen een lange tijd door met hergebruikte spullen en redden daarmee ook nog eens de zeeschildpadden.

Energie besparen is energie opwekken
Er zijn veel manieren om je voetafdruk thuis te verkleinen, zoals apparaten die op stand-by staan na gebruik helemaal uitzetten, de verwarming lager zetten en je kleren ophangen in plaats van ze in de droger te stoppen. Maar ook eenvoudige dingen waar jij en ik nooit aan zouden denken, zoals gloeilampen vervangen en je boiler lager zetten. Als je thuis een energie-audit uitvoert, zult u schrikken van de hoeveelheid energie die je verspilt.

Een paar eenvoudige tips die weinig moeite of een financiële investering vergen. Waar wacht je nog op?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top