Ga naar hoofdinhoud
H&M wil fysieke winkels moderniseren

Grootketens H&M en Nike krijgen kritiek uit China vanwege ban op katoen uit Xinjiang-regio

Zowel H&M als Nike liggen onder vuur in China omdat beide merken de beslissing hebben genomen om geen katoen meer uit de Chinese provincie Xinjiang te gebruiken. Nieuwsbureau AFP meldt dat deze beslissing is gemaakt omdat beide ketens zorgen hebben over dwangarbeid. Beide merken hebben deze beslissing om geen katoen uit deze regio te gebruiken al een tijd geleden genomen. Echter roepen mensen op Chinese social media elkaar op om geen producten meer te kopen van H&M of Nike.

Het besluit om niet langer katoen te gebruiken uit de regio Xinjiang is gelinkt aan de beschuldigingen dat China de Oeigoeren onderdrukt worden in dit gebied. Deze bevolkingsgroep zou in kampen worden opgesloten en daar onder andere gedwongen worden om arbeid te verrichten.

AFP geeft aan dat de producten van H&M niet langer te koop zijn op TaoBao, een bekend Chinees e-commerceplatform. Ook lieten verschillende Chinese beroemdheden met partersamenwerkingen weten hun banden te verbreken met de merken omdat ze van mening zijn dat ‘de belangen van het land eerst komen’, aldus AFP.

Hoewel de beslissingen van Nike en H&M om geen katoen uit Xinjiang te gebruiken vorig jaar bekend werden, kwamen de statements opnieuw naar boven toen er maandag sancties aan China werden opgelegd vanwege de behandeling van de Oeigoeren. Deze sancties werden opgelegd door De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. De standpunten van H&M en Nike werden volgens AFP gedeeld op Weibo, een populair social media platform in China. Andere merken die net als H&M en Nike een ban hebben ingevoerd op de katoen in Xinjiang zijn gaan circuleren op hetzelfde platform, het gaat hier om Uniqlo, Zara, Gap en Adidas.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top