Ga naar hoofdinhoud

Gebruik je Spotify in je winkel? Dan riskeer je een boete

Steeds vaker worden streamingsdiensten zoals Spotify gebruikt voor muziek in de winkel. Deze diensten zijn echter alleen voor consumenten beschikbaar; je mag ze dus alleen inzetten voor persoonlijk gebruik, niet voor zakelijk gebruik. Dat betekent dat je Spotify niet mag gebruiken om muziek af te spelen in je winkel(s). De afgelopen jaren is dit gedoogd door muziekrechtenorganisaties BumaStemra en Sena, maar na een uitspraak van de rechter komt daar verandering in.

Wat is BumaStemra en Sena
Bij de productie van muziek zijn verschillende partijen betrokken: de bedenkers en de makers. BumaStemra staat voor het auteursrecht en zorgt dat bedenkers een vergoeding ontvangen wanneer hun muziek in het openbaar wordt gespeeld.  Sena is er voor de makers en zorgt dat artiesten en producenten een vergoeding ontvangen als hun muziek in het openbaar gebruikt wordt. Wanneer je muziek in de openbare ruimte – waar winkels onder vallen – af wil spelen moet je daar altijd rechten voor betalen via deze organisaties. De tarieven zijn gebaseerd op het aantal vierkante meters van je winkel.

Rechtszaak in 2022
Veel ondernemers gebruiken echter Spotify om muziek af te spelen in hun winkels. Dat is dus niet toegestaan, maar werd lange tijd gedoogd. Door een uitspraak van de rechter vorig jaar heeft BumaStemra haar algemene voorwaarden echter aangepast, die nu duidelijker maken dat het streamen van muziek via consumentenplatformen in de openbare ruimte verboden is. Daarnaast heeft de rechter de BumaStemra opgelegd te controleren of winkels en horeca zich aan deze ‘nieuwe’ regels houden. Is dat niet het geval? Dan kunnen boetes worden opgelegd die flink kunnen oplopen.

Zo voorkom je een boete
Gebruik jij een consumenten-streamingsdienst voor muziek in jouw winkel? Dan riskeer je een boete. Wil je toch muziek in je winkel laten horen? Dat kan op de volgende manier:

  • Stap 1 – Sluit een overeenkomst af bij muziekrechtenorganisaties BumaStemra en Sena
  • Stap 2 – Koop CD’s, schaf een zakelijk streamingsysteem aan of zet een passende radiozender op in jouw winkel en laat je klanten genieten van muziek die bij jouw merk past.

Ter verduidelijking; streamen via platformen voor consumenten (onder andere Spotify) mag dus nooit. Ook niet als je een overeenkomst hebt met BumaStemra en Sena.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top