Ga naar hoofdinhoud

Energiesteun voor mkb komt eraan, veel nog onduidelijk

Het kabinet is van plan om ook midden- en kleinbedrijven die veel energie verbruiken deels te compenseren voor de torenhoge energierekening. 

De aankomende regeling heeft wel al een naam gekregen: de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). De TEK gaat gelden voor het energie-intensieve MKB, denk bijvoorbeeld aan bakkers, die (heel) veel gas verbruiken. Welke bedrijven precies als ‘energie-intensief’ worden bestempeld, moet later blijken.

Hoe groot de compensatie wordt, blijft dus ook nog ongewis. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat houdt het voorlopig op ‘een te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs’ vermenigvuldigd met het energieverbruik van de onderneming. Maar daar wordt dan weer wel een verbruiksmaximum aan gesteld dat per bedrijf wordt bepaald.

Hoe hoog dat maximum is en hoe hoog het subsidiepercentage wordt, is voorlopig nog gissen. Wanneer de regeling ingaat is ook nog niet duidelijk, maar wel dat hij voor zowel de gestegen rekening van volgend jaar als voor de laatste twee maanden van dit jaar jaar dekking moet bieden.

Overigens geldt het prijsplafond voor huishoudens ook voor zakelijke kleinverbruikers. Ondernemers met een bescheiden kantoor of winkeltje en zzp’ers hebben daarom ook baat bij de maatregelen die vandaag zijn aangekondigd voor huishoudens. Zij betalen voor de eerste 1200 kuub gas maximaal 1,45 euro per kuub, en voor de eerste 2900 kWh stroom maximaal 40 cent per kWh.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top