Eindrapport Macintosh: Reageerde te laat op marktontwikkelingen
Ooit was het één van de grootste retailconcerns van ons land, met ketens als Kwantum, Piet Klerkx, Halfords, BelCompany en de schoenenwinkels Manfield, Dolcis en Invito. Maar eind 2015 ging Macintosh Retail Group failliet. Afgelopen maand publiceerden de curatoren een eindrapport over de oorzaken ervan.
De Macintosh-top hield lang vast aan hun groeistrategie. Die ging ervan uit dat de diverse ketens konden profiteren van de interne samenwerking, zoals via inkoop in het Verre Oosten en de administratieve en logistieke afhandeling onder een dak. Naarmate er gesaneerd werd, leidde de centrale aansturing vanuit het hoofdkantoor bij Maastricht Airport leidde tot veel overheadkosten.
Optimisme maakte het er niet beter op, met de gedachte dat het wel weer zou aantrekken en goed zou komen. Budgetten zonder groeiambitie kregen steevast een kritisch onthaal bij het Management. Te lang werd gedacht dat de markt snel zou aantrekken. Beleidsbeslissingen werden achteraf bezien genomen op basis van verkeerde aannames.
De toenmalige bedrijfstop van destijds hoeven niet te vrezen voor een juridische procedure. Daarvoor werden geen harde bewijzen gevonden en er waren veel verzachtende omstandigheden. Het was ten tijde van ‘De krediet crisis’ en het faillissement stond niet op zichzelf. De schoenenreus, Mexx en Miss Etam waren al failliet gegaan, V&D speelde tegelijker tijd en niet veel later gingen ook Perry Sport, MS Mode, Witteveen en McGregor.
Diverse Macintosh-onderdelen maakten een doorstart onder een andere eigenaar. Het voorlopige faillissementstekort bedraagt €55,5 mln, exclusief de bankenvordering van €13,9 mln.
Bron: Financieel Dagblad
Dit bericht heeft 0 reacties