Ga naar hoofdinhoud
omzetstijging detailhandel

Consument iets pessimistischer in oktober

De stemming onder consumenten is in oktober iets verslechterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -30, tegen -28 in september. Consumenten waren pessimistischer over het economisch klimaat. De koopbereidheid veranderde niet.

Met -30 lag het consumentenvertrouwen in oktober ver onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-6). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Het oordeel van consumenten over de economie is verslechterd. De deelindicator economisch klimaat ging van -58 naar -61. Over de economie in de komende twaalf maanden waren de consumenten negatiever dan in september. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden veranderde niet. De koopbereidheid kwam net als in september uit op -9. Consumenten waren een fractie optimistischer over de financiële situatie in de komende twaalf maanden en iets negatiever over die in de afgelopen twaalf maanden. De vraag of het een gunstige tijd is voor het doen van grote aankopen werd net zo negatief beantwoord als in september.

De consumenten waren in oktober pessimistischer over de toekomstige werkloosheid dan in september. In oktober verwachtte 92% van de respondenten dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden gaat stijgen, 5% voorzag een daling. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden kwam hiermee uit op -87. Sinds het begin van de tijdreeks in 1986 waren de consumenten alleen in maart 1993 met -88 nog somberder over de toekomstige werkloosheid.

Augustus
Consumenten hebben in augustus 5,8% minder besteed dan in augustus 2019, meldt het CBS. De krimp is kleiner dan in de vijf voorgaande maanden. Consumenten gaven net als in juli minder uit aan diensten, maar meer aan goederen.De uitgaven aan diensten waren in augustus 14,3% lager dan een jaar eerder. Dat betreft vooral diensten als een bezoek aan restaurant, theater, pretpark, sportschool, voetbalwedstrijd en het gebruik van openbaar vervoer. Aan diensten zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, woondiensten, private lease en koeriersdiensten gaven consumenten meer uit.

Consumenten hebben 8,2% meer besteed aan duurzame goederen. Huishoudens kochten vooral meer elektrische apparatuur, woninginrichtingsartikelen en kleding. Verder hebben consumenten 6,0% meer besteed aan voeding en genotmiddelen dan in augustus 2019. Aan overige goederen, zoals gas en motorbrandstoffen, hebben ze 2,8% meer besteed dan een jaar eerder.

Drie weken geleden meldde het CBS dat de detailhandel in augustus 10,2% meer heeft omgezet dan in augustus 2019. Het verkoopvolume lag 9,3% hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Ook deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top