Ga naar hoofdinhoud

Black Friday zorgt voor 80% meer iDEAL-transacties in de modebranche

Het fenomeen Black Friday, overgewaaid uit Amerika, heeft gisteren geleid tot aanzienlijk meer pintransacties, volgens betaalplatform iDEAL. Het platform meldt een recordaantal betalingen, waarbij het aantal transacties is gestegen van 6,1 miljoen vorig jaar naar 7,1 miljoen gisteren.

De Black Friday-gekte lijkt jaar na jaar toe te nemen, waarbij Nederlandse consumenten al drie opeenvolgende jaren significant meer kopen dan in het voorgaande jaar, aldus de organisatie. iDEAL-betalingen vormden maar liefst 78 procent van alle transacties in Nederland.

PostNL merkt ook de impact van de koopwoede, met een waarschuwing in hun app dat pakketten mogelijk later worden afgeleverd dan gebruikelijk. In de dagen na Black Friday moet het postbedrijf ongeveer 2 miljoen pakketjes per dag verwerken, wat twee keer zoveel is als op een normale dag.

Betaalvereniging Nederland rapporteert dat het aantal pinbetalingen op Black Friday ongeveer 10 procent hoger lag en de omzet ongeveer 20 procent hoger was dan op een reguliere vrijdag in november. Het lijkt erop dat Black Friday niet langer beperkt is tot één dag, maar zich uitstrekt over een langere periode.

Fysieke winkels in de mode- en kledingbranche waren gisteren het meest succesvol, met ongeveer 80 procent meer pinbetalingen dan op een gewone vrijdag. Andere branches, zoals foto/juwelen/optiek (plus 50 procent), speelgoed/hobby/sport (plus 50 procent) en warenhuizen/bouwmarkten (plus 35 procent), profiteerden ook van aanzienlijk meer pintransacties.

In de Verenigde Staten, waar Black Friday zijn oorsprong vindt, verliep het evenement dit jaar volgens zakenbanken wat rustiger dan gebruikelijk. Marktkenners suggereren dat consumenten hun aankopen mogelijk eerder hebben gedaan vanwege de kortingen die bedrijven al in de voorgaande maand boden. De Amerikaanse retaildeskundige van Huntington Private Bank benadrukt dat consumenten al hebben gekocht wat ze willen en dat de hoge inflatie en rente in de VS bijdragen aan een rustiger koopgedrag. Winkelketens worden verwacht het hele jaar door kortingen aan te bieden om hun voorraden te verminderen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top