Ga naar hoofdinhoud

60 procent van retailers krijgt bezetting niet rond

Zo blijkt uit de ledenpeiling van eind juli. Een vergelijkbaar percentage kwam uit de peiling van november 2022. Ondernemers geven als voornaamste oorzaken van het moeilijk rondkrijgen van de bezetting: te weinig instroom (54%), het verloop van medewerkers (35%) en de hoge personeelskosten. Volgens 81% van de retailers blijft het vinden van geschikte medewerkers lastig. De meeste vacatures staan nog altijd open voor verkoopfuncties (84%) en ambachtelijke functies (21%). 

JONGERE GENERATIES MINDER INTERESSE

Opvallend is dat ruim 40% van de ondernemers merkt dat personen onder de 30 jaar minder interesse tonen in de retail non-food. De belangrijkste factoren die hier volgens hen een rol in spelen zijn het salaris (51%), de werktijden (43%) en flexibiliteit/ werk-privé balans (36%).

DENKEN IN OPLOSSINGEN

Retailers is gevraagd waar volgens hen kansen liggen voor de factoren die jongeren minder waarderen. De door hen aangedragen oplossingen zijn hierna opgesomd, met daarbij extra tips van INretail hoe een maximaal gewaardeerde werkgever te worden:

 1. Hogere salarissen (29%).
  Houd er bij het geven van eventuele eigen loonsverhogingen rekening mee dat per 1 januari de lonen weer omhoog gaan. Dat heeft te maken met de minimumloon berekening die vanaf januari op 36 uur wordt gebaseerd. Daarnaast stijgen salarissen binnen cao-loongebouwen vaak mee met de wettelijke verhoging van het minimumloon op 1 januari. Spreek bij het geven van eigen loonsverhogingen altijd de mogelijkheid tot verrekening af.
 2. Doorgroeimogelijkheden (28%)
  Doorgroeien betekent niet alleen hogerop willen komen. Door extra taken en verantwoordelijkheden aan de huidige functie toe te voegen is er ook sprake van groei. Maak daarom de doorgroeimogelijkheden binnen jouw bedrijf bespreekbaar tijdens werkgesprekken.
 3. Opleidingsmogelijkheden bieden (24%)
  Alleen al het signaal dat jij als werkgever aan de ontwikkeling van jouw medewerkers werkt, zorgt voor motivatie om bij jouw bedrijf te blijven. Bied je medewerkers een cursus of opleiding aan of maak via de INretail-academy gebruik van de 6 gratis e-learnings of het ruime andere aanbod.
 4. Flexibiliteit/ ruimte voor werk-privé balans bieden (22%)
  Zeker jongere generaties delen graag hun eigen tijd in en vinden dit belangrijk in een baan. Laat hen daarom mee de roosters maken of biedt hen de mogelijkheid tot zelfroosteren aan.
 5. Secundaire arbeidsvoorwaarden bieden (vakantiedagen en reiskosten) (22%)
  Via de cao is het mogelijk om vakantiedagen te kopen en verkopen. Daarnaast zou je medewerkers een extra vakantiedag kunnen aanbieden of bijvoorbeeld een vrij dag kunnen geven voor vrijwilligerswerk. Ook hier geldt, jongeren hechten doordat zij graag maatschappelijke impact willen maken hier veel waarde aan.
 6. Extra’s bieden zoals sportschoolabonnement en personeelskorting (21%) 
  Wijs je medewerkers op het gratis medewerkers voordeelprogramma via de Your Campus app en geef hem toegang tot exclusieve aanbiedingen en kortingen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top