Failliete schoenhandelaar krijgt na tien jaar gelijk in strijd met Converse


 

 

 

 

 

Het Waalwijkse schoenenbedrijf Sporttrading Holland kan na tien jaar opgelucht ademhalen. De rechtbank in Breda heeft bepaald dat Converse in 2009 onterecht beslag heeft gelegd op de gehele voorraad van het bedrijf en nu een schadevergoeding moet betalen.

De Amerikaanse gympenproducent beschuldigde Sporttrading Holland tien jaar geleden van de verkoop van namaak All Stars. Toen bleek dat Sporttrading Holland wel degelijke echte All Stars verkocht, gooide Converse het op fraude. Het bedrijf uit Waalwijk zou de schoenen zonder toestemming op de Europese markt verkopen. De gympen zouden buiten Europa worden ingekocht om zo de Nederlandse distributeur Kesbo Sport de omzeilen.

Converse en Kesbo Sport besloten beslag te leggen op de voorraden van Sporttrading Holland. De voorraden uit winkels in Nederland, België en Duitsland werden in beslag genomen. Het betekende een faillissement voor Sporttrading Holland. Banken wilden geen krediet meer verstrekken en afnemers weigerden betalingen te doen.

In 2013 bepaalde de rechtbank al dat Converse zijn beschuldigingen niet voldoende hard kon maken. Na tien jaar heeft Sporttrading nu alsnog zijn gelijk gehaald. De schoenen bleken uit de fabriek van Converse te komen en waren door Sporttrading ingekocht via officiële distributeurs.

Van de rechtbank moeten Converse en Kesbo Sport de 40.000 paar ingenomen schoenen teruggeven. Ook de proceskosten moeten worden betaald. De uiteindelijke schadevergoeding wordt nog berekend.