VanHaren mag toch geen rode zolen verkopen


 

 

 

 

Schoenwinkel vanHaren heeft de strijd om de rode zolen verloren. Het Europees Hof van Justitie oordeelde deze week dat Christian Louboutin het alleenrecht heeft op pumps met rode zolen.

Volgens het hof is de rode zool een beschermd handelsmerk van de Franse modeontwerper Christian Louboutin. Eerder leek vanHaren in het voordeel te zijn, omdat de advocaat-generaal in februari nog oordeelde dat er geen merkbescherming verleend kan worden aan een kleur. Doorgaans volgt het hof het oordeel van de advocaat-generaal op.

De twee partijen liggen sinds 2013 met elkaar in de clinch. VanHaren bood pumps aan met een rode zool, terwijl Louboutin deze kleur op de zolen in de Benelux had laten registreren als handelsmerk. Daarop volgde een jarenlange juridische strijd. De rechter gaf Louboutin in eerste instantie gelijk, waarop vanHaren in beroep ging. Volgens de retailer is merkbescherming bij een zool niet geldig, omdat dit een essentieel onderdeel is van een schoen.

Het Haagse gerechtshof klopte daarom aan bij het Europese Hof, dat meegaat in de eerdere uitspraak van de rechtbank.