INretail wil winkels toegankelijker maken voor mensen met beperking

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
INretail heeft vorige week een actieplan aangeboden aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met als doel winkels toegankelijker te maken.
 

Het actieplan is onderdeel van het landelijke project MKB Toegankelijk van initiatiefnemer MKB-Nederland. INretail wil de retail er bewust van maken dat iedereen moet kunnen genieten van winkels. Dat is commercieel ook interessant, meent de brancheorganisatie. “Als gastvrijheid ervaren wordt, neemt de kans op bestedingen toe. Soms zijn maar kleine aanpassingen nodig om een winkel beter toegankelijk te maken. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om de routing in de winkel of de instelbare hoogte van een betaalautomaat.”

Er zijn volgens INretail nog veel ‘drempels’ weg te nemen om winkelplekken beter toegankelijk te maken en websites te ontsluiten voor bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking. Winkelondernemers die willen bijdragen aan een betere toegankelijkheid kunnen terecht op de website mkbtoegankelijk.nl. Ervaringsdeskundigen, waaronder ook ondernemers, delen er hun eigen ervaringen en er zijn tips te vinden.

Voor winkelmedewerkers ontwikkelde INretail samen met MKB-Nederland een miniposter met tips en suggesties. “Deze doelgroep vervult namelijk de belangrijke rol van gastheer- en vrouw in de winkel. Daarom is het effectief om juist ook met hen tips te delen hoe je het beste mensen met een beperking van dienst kunt zijn en ook van deze doelgroep tevreden klanten maakt.”