Bristol sluit twintig winkels: ‘Expansieplannen waren overdrijving om in de media te komen’

 

 

 

 

 

 

De plannen van Bristol om 100 nieuwe winkels te openen waren ‘een overdrijving om in de media te komen’. In plaats daarvan sluit het een twintigtal winkels in Nederland en België. Ook de plannen om de Shoe Discount-filialen om te bouwen naar Bristol zijn opgeschort. 

Anderhalf jaar geleden meldde de Euro Shoe Group dat het met dochter Bristol in wilde zetten op fysieke expansie. Er stonden honderd nieuwe vestigingen op de planning. Die plannen zijn er volgens Vanaudenhove nooit geweest. “Dat was een overdrijving om in de media te komen”, zegt hij in het Belgische De Tijd. In plaats daarvan wil het nu twintig van de 270 Bristol-winkels sluiten. Daarnaast verhuist het een deel van de slecht presterende winkels, om zo het aantal sluitingen te beperken. De herstructurering moet de winkels in België en Nederland weer winstgevend maken. Bristol verwacht dat zestig mensen hun baan zullen verliezen.

Versneld inzetten op e-commerce

Vanaudenhove meldt dat er nog geen volledig uitgewerkt plan ligt voor de komende jaren. Wat wel vaststaat, is dat het concern zich de komende tijd wil richten op het versneld uitbouwen van de e-commercetak. Momenteel verkoopt Bristol 3 tot 5 procent van haar producten online. De komende vijf jaar streeft het naar minstens 10 procent online omzet.

Uitstraling winkels verbeteren

Ook de uitstraling van winkels moet worden verbeterd. De Nederlandse en Vlaamse winkels werden onlangs nog verbouwd, maar missen volgens de familie ‘sfeer’.  “Daar schort het aan”, zegt Elise Vanaudenhove, operationeel directeur. “We moeten werken aan ons imago en meer fun brengen in onze winkels. We gaan niet alles overhoop gooien, want dat zou zonde zijn van het werk.”

Familie Vanaudenhove terug aan het roer

De familie Vanaudenhove richtte het schoenenconcern in 1947 op en is nog altijd volledig eigenaar. Paul Vanaudenhove was tussen 2006 en 2014 al topman. Hij droeg het stokje over aan ceo Kurt Moons, die drie jaar later werd ontslagen en weer werd vervangen door Vanaudenhove.