Rockport vraagt faillissement aan voor Amerikaanse en Canadese tak


 

 

 

 

 

Het Amerikaanse schoenmerk Rockport heeft faillissement aangevraagd voor de Amerikaanse en Canadese takken van het bedrijf. Via deze weg wil het de activa verkopen aan private equity-firm Charlesbank. Het merk blijft in-business gedurende het verkoopproces. “Onze groothandelsactiviteiten en winkellocaties verspreid over Europa en Azië zullen open blijven.” 

Op 14 mei diende Rockport de faillissementsaanvraag in. Daarin valt te lezen dat het merk het faillissement wijt aan meerdere factoren. Het merk schrijft over operationele uitdagingen bij het opzetten van een eigen logistiek netwerk, zware concurrentie, slecht presterende winkels en onregelmatigheden in de toeleveringsketen. Ook ziet cfo Kosturos de splisting van de adidas Group als boosdoener. In 2015 betaalde Berkshire Partners en New Balance 280 miljoen dollar (255 miljoen euro) voor overname van Rockfort. “De splitsing van de activiteiten van de Rockport Group en adidas was pas in november 2017 afgerond en bleek complexer en aanzienlijk duurder dan verwacht.”

 Update 29 mei: In een reactie op de berichtgeving stelt Rockport dat het op 14 mei inderdaad overeenkomst heeft getekend met de Amerikaanse beleggingsfirma, Charlesbank, inzake de verwerving van de activa van het bedrijf. Daaronder vallen de wereldwijde wholesale-activa, het e-commerceplatform, alle activiteiten in Azië en Europa en de winkels. Charlesbank bezit ook een optie om enkele of alle winkellocaties in de Verenigde Staten en Canada te verwerven.

Om de verkoop te faciliteren zouden de Amerikaanse en Canadese takken van Rockport zich op vrijwillige basis hebben onderworpen aan Hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswet. Dit stelt hen in staat om normaal te blijven functioneren terwijl ze een door de rechtbank gecontroleerd verkoopproces ingaan. 

Rockport geeft aan dat het reeds toestemming heeft verkregen van de rechtbank om de dagelijkse activiteiten op normale wijze te blijven beheren. Bovendien heeft het een tussentijdse toestemming om aanspraak te maken op maximaal 10 miljoen dollar aan nieuwe financieringen van haar bestaande schuldeisers, naast de bestaande kredietfaciliteit van 60 miljoen dollar. Het bedrijf betaalt gedurende het verkoopproces de lonen en toelagen van de medewerkers en voorziet in de verplichtingen naar klanten.