Consumentenbond haalt 850 valse webshops offline


 

 

 

 

 

De Consumentenbond heeft 850 webshops offline gehaald die door internetcriminelen werden gebruikt om nepproducten op te verkopen.

De Consumentenbond onderzocht webwinkels die zogenaamd met hoge kortingen merkkleding  of andere luxe producten verkochten. In werkelijkheid gaat het om nepartikelen of webwinkels die helemaal niets leveren. Internetcriminelen gebruiken hiervoor bestaande, ongebruikte domeinnamen, die doorgaans hoog scoren in Google omdat ze al langer bestaan.

De Consumentenbond speurde 2000 verdachte sites op en gaf deze lijst door aan vier hostingpartijen, die de betreffende domeinnamen beheren. Een groot deel van de sites is door hen offline gehaald.

Volgens de Consumentenbond, die het onderzoek uitvoerde voor de Digitaalgids, vormen deze webshops een aanzienlijk probleem. Naast de 90.000 betrouwbare webshops die actief zijn op de Nederlandse markt, zijn er zo’n 25.000 tot 35.000 foute webshops actief. De nepwinkels ‘verkopen’ vooral schoenen, kleding, tassen en zonnebrillen van bekende merken, zoals Nike, Adidas, Hugo Boss, Ralph Lauren en Tommy Hilfiger.