Winkeliers vrezen gevolgen autovrije binnensteden

De politieke plannen om auto’s uit binnensteden te weren, hebben mogelijk ‘desastreuze gevolgen’ voor de plaatselijke detailhandel. Daarvoor waarschuwt Detailhandel Nederland. 

Uit een analyse van de partijprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat een op de vier politieke partijen het stadscentrum autoluw of helemaal autovrij wil maken.

In Amsterdam en Rotterdam zouden partijen plannen hebben om duizenden parkeerplaatsen te schrappen en in Utrecht zouden mogelijk parkeergarages worden gesloten. Detailhandel Nederland vindt duurzaamheid en schone steden ‘belangrijke thema’s’ zijn, maar stelt dat dergelijke maatregelen ‘louter en gericht zijn tegen auto’s in plaats van dat het de binnenstad vooruithelpt’.

Zowel winkeliers als consumenten zouden hiervan de dupe zijn. “Klanten willen aan het eind van een dag winkelen met een goed gevoel naar huis gaan en het parkeerbeleid speelt hierbij een belangrijke rol”, zegt voorzitter Guido van Woerkom. Om winkelen op de ‘traditionele’ manier te stimuleren, stelt de branchevereniging andere maatregelen voor, zoals het bevriezen of verlagen van parkeertarieven en het vergroten van de parkeermogelijkheden op drukke koopdagen.