VanHaren boekt overwinning in zolenstrijd met Louboutin

VanHaren schendt geen merkrechten met het gebruik van de rode zolen op haar schoenen. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie. Met het nieuwe advies komt binnenkort een einde aan een jarenlange juridische strijd tussen het Franse Louboutin en vanHaren.

De Franse designer Christian Louboutin voert al jaren vrouwenschoenen met kenmerkende rode zolen. In 2010 registreerde Louboutin schoenen met rode zolen (kleur Pantone 18-1663TP) in de Benelux als handelsmerk. Sinds die tijd stapte de het luxemerk al meermaals naar de rechter om de verkoop van gelijksoortige pumps door concurrenten te verbieden. Sinds 2012 ligt het merk in de clinch met vanHaren, dat ook zwarte schoenen met rode zool op de markt bracht.

De schoenen van vanHaren

De rechtbank in Den Haag legde de kwestie voor aan het Europees Hof van Justitie. Vorig jaar adviseerde de advocaat-generaal al dat Louboutin enkel op basis van kleur en vorm geen merkbescherming kan krijgen. Deze week veilde de advocaat-generaal een nieuw advies omdat de zaak grotendeels over moest. De zaak ligt nu bij de grootst mogelijke kamer van het Hof, waar 15 rechters in zitten. Ook nu stelt de advocaat-generaal dat de argumenten van Louboutin niet overtuigen. “Het merkenrecht is bedacht om mooie dingen te beschermen, maar sommige vormen moet je vrijhouden”, stelt woordvoerder Stefaan van der Jeught van het Hof tegenover RTLZ.

Het Hof doet over enkele maanden uitspraak over de kwestie. Daarbij wordt het advies van de advocaat-generaal doorgaans opgevolgd.

 

Comments are closed.