Niet alle ondernemers zijn blij met verplichte avondopening Hoog Catharijne


Door verruimde openingstijden in winkelcentrum Hoog Catharijne, zijn winkeliers verplicht om zes dagen per week tot 20.00 open te blijven en ook op zondag de deuren te openen. Niet elke ondernemer is daar blij mee, zo stelt de PvdA Utrecht na een rondgang langs de winkeliers.

Dat schrijft De Utrechtse Internet Courant. Klépierre, eigenaar van het winkelcentrum in Utrecht, verplicht de winkeliers om zich aan de nieuwe openingstijden te houden. Volgens PvdA-raadslid Gadiza Bouazani zijn enkele ondernemers hierop tegen, maar willen zij niet met naam genoemd worden.  “Men is bang wat dit iets kan betekenen voor de relatie met Klépierre.” Winkeliers die zich niet aan de openingstijden houden, maken kans op een boete. “Ik zou het liefste de verplichting eraf halen, dat ondernemers weer vrij zijn om te kiezen. Ik heb van enkele medewerkers en ondernemers gehoord dat het gewoon te rustig is in de avonduren of te lastig is om te organiseren.”

Eerder stelde Jan Hagenouw van ondernemersvereniging Hoog Catharijne in het Algemeen Dagblad: “Ik denk dat het net zo zal gaan als met de koopzondag. Het duurt even maar dan zullen de ondernemers het omarmen.”

Het bezwaar van Bouazani sluit aan bij de recente uitspraak van het gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden over de zondagsopening in winkelcentrum Paddepoel in Groningen. Daar besloot het gerechtshof dat de eigenaar niet zonder overleg met een winkeliersvereniging en de individuele huurders de winkeltijden mag aanpassen.