Vegan is the new Vogue: de opkomst van vegan leer


Daar waar vandaag de dag de meeste mensen nog aan eetgewoontes denken bij het woord VEGAN, stond de afgelopen maanden de VEGAN kreet centraal in de vele mode beurshallen tijdens de Trend Tour van Studio Jennifer Colajezzi.

Vegan Fashion

Volgens de Nederlandse blog Soul Stores betekent vegan fashion zoiets als: ‘Kleding, schoenen, tassen en accessoires die gemaakt zijn onder omstandigheden waar geen dieren of dierlijk materiaal aan te pas is gekomen.’

Vegan leer

Het meest gebruikte type veganistisch leer is een niet-natuurlijke. Het wordt gewoonlijk gemaakt met behulp van kunststoffen zoals polyvinylchloride (PVC) en polyurethaan (PU). Hoewel het voordelen heeft als hoge duurzaamheid, lage productiekosten en gemakkelijk onderhoud, vormt het een grote bedreiging voor het milieu. Uiteindelijk zijn kunststoffen een van de minst milieuvriendelijke materialen die de samenleving gebruikt.

Gelukkig zijn er ook natuurlijke leer alternatieven. De beste voorbeelden zijn Piñatex en kurkleer. De eerste is gemaakt van de vezels van ananasbladeren en is al op de de modebeurzen verschenen onder het merk ZIZA! Kurkkleer, die een zeer lange lijst van voordelen heeft, maakt in rap tempo ook zijn debuut dankzij de grote namen zoals Calvin Klein, Tory Burch, of Stella McCartney.

Why go vegan?

Waarom vegan leer? Het is afgelopen decennia duidelijk geworden dat mode een van de meest vervuilende industrieën is in de wereld. Hoewel dit een complex probleem is, kan dierenleer worden aangerekend als een van de grootste boosdoeners. Niet alleen omdat er schadelijke chemicaliën worden gebruikt om leer te verven of omdat hiermee de levens van de mensen die met leer werken in gevaar komen, maar vooral ook omdat er zonder dood dier geen leer is. Deze laatste reden, die vooral wordt aangevochten vanuit dierenrechten, wordt momenteel gezien als een van de grootste redenen van de toenemende populariteit van vegan leer.

The future is vegan

In de mode industrie wordt leer wellicht het meest gebruikt in schoeisel. Des te groter is de urgentie om juist op dit gebied te kiezen voor een vegan alternatief. En dat betekent allang niet meer inleveren op stijl of prijs! Door de toenemende vraag wordt vegan leer steeds goedkoper. Ook in kleur, textuur en kwaliteit zijn de mogelijkheden in vegan leer eindeloos – dit werd alsmaar bevestigd tijdens de trend tour waar Studio Jennifer Colajezzi de volgende inspirerende vegan schoenmerken ontdekte.

Matt & Nat

Op de modefabriek kwamen wij MATT & NAT tegen. Een merk dat sinds 1995 met hun kreet ‘No animals were hurt making our bags’  duidelijk maakt dat er geen dierenleed aan te pas komt bij het ontwikkelen van hun prachtige schoenen en tassencollecties.

Sydney Brown

In Kopenhagen waren wij onder de indruk van de heren en dames schoenen van Sydney Brown. Deze Amerikaanse designer heeft bewezen dat luxe op een zeer milieuvriendelijke wijze geproduceerd kan worden.

Akido

Dusseldorf liet ons zien dat er ook in de kinderschoenenwereld ruimte is voor vegan leer alternatieven. Zo bracht het kindermerk Akido een speelse kindercollectie in kleuren en prints. Not only look good – but do good. Geloof je ook in ‘Vegan is the new Vogue’? Kijk voor meer merk alternatieven op de website van PETA.

Door: Studio Jennifer Colajezzi