Nike ontwijkt miljarden belasting via Nederland


Door afspraken met de Nederlandse belastingdienst ontwijkt Nike miljarden dollars aan belasting. Dagblad Trouw meldt op basis van onthullingen van journalistencollectief ICIJ dat het merk ruim twaalf miljard dollar (10,4 miljard euro) buiten het bereik van de Amerikaanse fiscus heeft gehouden.

Alle verkopen buiten de VS lopen via Nederland

Het Amerikaanse schoenen- en kledingconcern heeft sinds 1999 een Europees hoofdkantoor in Nederland. Bijna alle verkopen buiten de Verenigde Staten lopen via Nederland, zowel de verkopen van eigen winkels, de webshop en van retailpartners. Alle winsten komen in ons land terecht, waardoor Nike gebruikt kan maken van de Nederlandse belastingconstructies. Omdat het distributiecentrum van Nike zich in Belgiƫ bevindt komen maar weinig producten daadwerkelijk in Nederland.

Belastingdienst en Nike zwijgen over deal

In 2006 wist Nike op deze manier 535 miljoen dollar aan belasting buiten het zicht van de Amerikaanse belastingdienst te houden. Dit bedrag is in tien jaar fors gestegen tot twaalf miljard dollar nu. Opvallend is dat de omzet en winst in diezelfde periode minder hard steeg.

Volgens Trouw is niet bekend welke deal ten grondslag ligt aan het wegsluizen van winsten. De Nederlandse Belastingdienst en Nike willen er niets over zeggen. Nike zegt ‘volledig aan de fiscale regelgeving te voldoen’. “We zorgen ervoor dat onze belastingaangiften volledig afgestemd zijn op hoe we onze activiteiten, de investeringen die we doen en de banen die we creĆ«ren, organiseren.”