Amsterdam heeft minste leegstaande winkelpanden van Europa


Amsterdam heeft momenteel het minst aantal leegstaande winkelpanden van heel Europa. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van retailinformatie bureau Locatus.

Met slechts 1,9 procent leegstand staat Amsterdam op de eerste plek in de ranglijst ‘Leegstand 55 Europese steden’. De Nederlandse hoofdstad wordt opgevolgd door Zürich met 2,6 procent leegstand en München met 2,7 procent.

Amsterdam is niet de enige Nederlandse stad die te vinden is in de ranglijst, ook Utrecht, Maastricht en Rotterdam zijn vertegenwoordigd. Utrecht staat met 3,9 procent op de achtste plek, Maastricht met 5,8 procent op plek 25, en Rotterdam met 7,2 procent op plek 33.

Wat vertellen deze leegstandscijfers?

Hoewel een grote leegstand niet gezond is, is enige leegstand nodig om nieuwe transacties tot stand te kunnen brengen en om de noodzakelijke vernieuwing mogelijk te maken, zo stelt Locatus. Een leegstandspercentage van zo’n 4 à 5 procent is de ideale situatie voor een gezonde stad.