UGG gaat de strijd aan met Australische fabrikanten

Schoenmerk UGG, van het Amerikaanse bedrijf Deckers Outdoor Corporation, ligt in de clinch met Australische fabrikanten. In Australië wordt de term ‘ugg’ niet als merknaam gebruikt, maar als aanduider van laarzen van schapenwol. Deckers Outdoor Corporation eist nu miljoenen dollars van de Australische fabrikant Eddi Oygur voor schending van het handelsmerk.

Deckers legde het handelsmerk UGG in 1999 vast en vecht sindsdien concurrenten aan die de schoenen ook in de VS willen verkopen. In Australië hebben rechters bepaald dat ‘ugg’ een algemene term is en dat iedereen vrij is om de laarzen daar te produceren en te verkopen. “Ugg is de naam voor de laarzen die we al bijna een eeuw verkopen. Nu heeft een Amerikaanse gigant de naam als merk aangenomen en willen ze ons tegenhouden”, zegt fabrikant Eddie Oygur tegen de BBC.

Geen schoenen exporteren

Volgens Deckers is de rechtszaak niet gericht op verkopen binnen Australië maar op verkoop binnen de Verenigde Staten. Hiermee zou Oyger in overtreding zijn. Oygur stelt dat er vanuit het buitenland veel vraag is naar de laarzen uit Australië. “Ik heb sinds 2009 niet één paar kunnen exporteren. Deckers houdt onze wereldwijde verkoop tegen.”

Eis: miljoenen dollars en vernietiging voorraad

Deckers eist een schadevergoeding van miljoenen dollars. Ook wil het bedrijf beschikking over de voorraad van Oygur, om de laarzen te vernietigen. Oyger is naar de Verenigde Staten gevlogen om de zaak aan te vechten.