Q1905 laat consumenten op hun oude spijkerbroek lopen

Sportketen Q1905 brengt een Leave No Footprint-sneaker op de markt. Consumenten kunnen hun oude spijkerbroek naar Q1905 sturen, die deze vervolgens omtovert tot een paar sneakers. Bij de spijkerbroekschoen zou 65 procent minder CO2-uitstoot vrijkomen. 

Op de webshop van Q1905 kunnen klanten de schoenen bestellen voor 169,95 euro. De klantenservice van het bedrijf neemt daarna telefonisch contact met de klant op voor het ophalen van de spijkerbroek en de verwachte levertijd. Q1905 verwerkt een kwart van de broek in de sneakers. De rest van de broek wordt samen met de schoenen teruggestuurd. Ook het rubber van de zool is gerecycled. Het extra transport dat nodig is voor het opsturen van de spijkerbroek, laat Q1905 compenseren door de Climate Neutral Group.

Eerste stappen naar een volledig circulaire schoen

“We staan als samenleving voor de gigantische uitdaging om onze economie volledig te verduurzamen. Dit betekent dat supply chains gesloten moeten worden. Niet meer gebruiken en weggooien, maar gebruiken en hergebruiken”, licht het bedrijf toe. “Een volledig circulaire schoen is nog in ontwikkeling, maar Q1905 zet samen met CNG in de ‘Leave No Footprint’ sneakers de eerste stappen.”

Levenscyclusanalyse

Q1905 stuurt een certificaat op van Klimaatneutraal Gegarandeerd, inclusief een overzicht van de resultaten van een levenscyclusanalyse van verschillende gympen.De CO2 besparing ten opzichte van een standaard sneaker is meer dan 65 procent, zo beweert Q1905. De resterende uitstoot van de sneakerlijn wordt gecompenseerd met duurzame energieprojecten via CNG. Dit zou resulteren in een CO2 neutrale productie van de sneakers.

‘Schoen laat wel degelijk een CO2-voetafdruk achter’

Dagblad Trouw plaatst een kanttekening bij die bewering. De levenscyclusanalyse die met de schoenen wordt meegestuurd, bespreekt namelijk enkel het aandeel van Q1905 in het proces. Dat wil zeggen: het ontwerp en de productie van de schoenen. Volgens Trouw gaat een levenscyclusanalyse doorgaans over de hele productketen, van de productie en verwerking van de grondstoffen, tot en met de manieren waarop het product kan worden afgedankt. “De Leave No Footprint-sneaker laat dus wel degelijk een CO2-voetafdruk achter, omdat Quick alleen de eigen CO2-uitstoot in het productieproces compenseert”, schrijft de krant.