‘Loonstijging van 3,5 procent in retail veel te hoog’

Vakbond FNV eist voor komend cao-seizoen voor alle werknemers een loonstijging van minimaal 3,5 procent. Dat is een onrealistisch hoog percentage voor de detailhandel, stelt INretail. “De helft van de mkb’ers in de mode en schoenen maakt nauwelijks of geen winst.”

FNV wil naast de loonstijging van minimaal 3,5 procent ook een ondergrens van duizend euro hanteren. Mensen met een minimumloon gaan er dan 5 procent op vooruit. “Je kunt niet generaliseren over het hele Nederlandse winkellandschap, laat staan over alle sectoren heen. Dat is echt veel te simpel”, reageert directeur Jan Meerman van INretail, koepel voor de mode, schoenen- en woondetailhandel in het Financieele Dagblad. Veel woonwinkels zouden profiteren van het economisch herstel, maar voor mkb’ers in de modebranche is de ‘kaalslag’ nog in volle gang. “Zij leggen het af tegen bol.com en Zalando. Meerman verwacht dat de komende drie tot vijf jaar nog zo’n twintig procent van de moderetailers zal uitvallen. “Ik geef toe: wij zijn geen goede betalers en zullen dat ook niet snel worden.”

FNV niet onder de indruk van ‘klaagverhalen’

Mari Martens, sectorhoofd van FNV Handel, reageert met harde taal op de ‘klaagverhalen’ vanuit de detailhandel. “Er worden op dit moment ongekende omzetten gedraaid. Als je in dit economische klimaat nog steeds geen geld kunt verdienen, dan ligt het aan je eigen ondernemerskwaliteiten. Dan ben je een ondernemer van niks. Houd er dan maar mee op. We maken in dit land ook geen vliegtuigen meer en daar ben ik blij om”, aldus Martens in het FD.

“De modebranche heeft alleen nog maar tieners op de winkelvloer zonder enige kennis van zaken. Ze willen gewoon geen mensen opleiden. Ze werken al met de goedkoopste cao van Nederland, en wij doen daar niet aan mee. De klant bedankt inmiddels vriendelijk voor hun winkelstraten, en niemand wil er straks nog werken. Ze maken zichzelf kapot.”